Θέλεις μια διαφορετική, πιο ανάλαφρη και καλοκαιρινή εκδοχή του ψητού cheesecake; Αυτή η συνταγή, με γιαούρτι αντί για τυρί κρέμα, με λάδι καρύδας στη βάση και λάιμ στη γέμιση, είναι ιδανική!

Υλικά:

Για τη βάση
• 250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
• 80 γρ. λάδι καρύδας

Για την κρέμα
• 1200 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι πλήρες
• 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
• μια πρέζα αλάτι
• 2 κ.γ. χυμό λάιμ
• 3 βανίλιες ή 3 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
• 6 αυγά και 2 κρόκους
• 200 γρ μαρμελάδα φράουλα (ή οποιαδήποτε άλλη μαρμελάδα, πχ. ροδάκινο)

 

Οδηγίες:

• Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
• Χτυπάμε τα μπισκότα με το λάδι καρύδας στο blender με τα μαχαίρια.
• Καλύπτουμε με λαδόκολλα μια φόρμα διαμέτρου 28 εκ. με ψηλό χείλος και αποσπώμενη βάση για να ξεφορμάρεται εύκολα το cheececake.
• Στρώνουμε το μείγμα στον πάτο της φόρμας και ψήνουμε στο φούρνο για 13 λεπτά.
• Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
• Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς.
• Είναι βασικό το γιαούρτι να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Βάζουμε το γιαούρτι στο μίξερ και το χτυπάμε με το σύρμα για 2-3 λεπτά να αφρατέψει.
• Προσθέτουμε τη ζάχαρη προσθέτοντάς τη σιγά σιγά και χτυπάμε για 2-3 λεπτά επιπλέον σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. Με μια σπάτουλα καθαρίζουμε καλά τα πλάγια του μπολ ώστε να μην μείνει γιαούρτι που να μην έχει ανακατευτεί.
• Προσθέτουμε το αλάτι, το χυμό λάιμ και τη βανίλια
• Προσθέτουμε τους 2 κρόκους. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για να ενσωματωθούν στο μείγμα.
• Πάλι με τη σπάτουλα καθαρίζουμε τα πλάγια του μπολ.
• Προσθέτουμε 1-1 τα αυγά και αφού έχει γίνει όλο ένα μείγμα το ρίχνουμε στην φόρμα μας.
• Βάζουμε στο φούρνο, ψήνουμε για 10 λεπτά και χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 100 και ψήνουμε για 1,5 ώρα.
• Το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το ξεφορμάρουμε.
• Καλύπτουμε την επιφάνεια με μαρμελάδα φράουλα και σερβίρουμε

 

Βρες περισσότερες συνταγές από τον food blogger Γαβριήλ Νικολαΐδη στο coolartisan.net/