Με τον καιρό να είναι και επίσημα φθινοπωρινός, αυτή η συνταγή για τέλεια καραμελωμένο apple crumble θα κάνει όλο το σπίτι να μυρίζει κανέλα και θα σε κάνει να ανυπομονείς ακόμα περισσότερο για τα χειμωνιάτικα βράδια που έρχονται.

Υλικά

Γέμιση
5-6 πράσινα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
40 γρ. ζάχαρη
1 ½ κουταλάκι γλυκού κανέλα

Επικάλυψη
150 γρ. αλεύρι
200 γρ. μαύρη ζάχαρη
½ κουταλάκι γλυκού κανέλα
110 γρ. βούτυρο
30 γρ. νιφάδες βρώμης

Crème anglaise (ή παγωτό βανίλια)
250 γρ. γάλα
250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
6 κρόκοι αυγών
150 γρ. ζάχαρη
½ κλωναράκι βανίλια σχισμένο κατά μήκος

 

applecrumble 003

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 20 x 20 cm.
2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα μήλα με τη ζάχαρη και την κανέλα για την γέμιση και τα τοποθετούμε στο ταψί.
3. Για την επικάλυψη ανακατεύουμε σε ένα μπόλ όλα τα υλικά και με τα δάχτυλά μας προσπαθούμε να τα αναμίξουμε μέχρι να μοιάζει με άμμο. Τοποθετούμε το μείγμα πάνω από τα μήλα.
4. Ψήνουμε για περίπου μία ώρα μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.
5. Για την crème anglaise: σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα και τη βανίλια (να μην βράσουν). Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τους κρόκους και προσθέτουμε λίγο από το γάλα και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και βάζουμε στη φωτιά.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει στους 85 βαθμούς (λίγο πριν βράσει) ή δοκιμάζουμε βουτώντας ένα κουτάλι στο μείγμα όπου θα πρέπει στη ράχη του να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο στρώμα κρέμας που σέρνοντας το δάχτυλο επάνω του να αφήνει δρόμο που να μην κλείνει.
Αποσύρουμε και αδειάζουμε σε άλλο σκεύος. Η κρέμα διατηρείται σε βάζο στο ψυ-γείο για 3-4 ημέρες.

Η συνταγή είναι από τη Φοίβη Τσικίνη και δημοσιεύθηκε στο theeaters.gr, όπου μπορείς να βρεις πολύ περισσότερες!