Λίγο η ατέλειωτη λίστα των καθημερινών καθηκόντων σου, λίγο η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ δουλειάς και ελεύθερου χρόνου, λίγο τα μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα που όλοι καθημερινά αντιμετωπίζουμε... και ξαφνικά νιώθεις να σε κατακλύζει το άγχος. Ξέρουμε -και δεν σε κατηγορούμε- πόσο δύσκολο είναι να τα βγάλεις πέρα με τόσες εκκρεμότητες, γι’ αυτό σου προτείνουμε τέσσερις τρόπους για να μειώσεις το καθημερινό στρες:

-Κάνε γυμναστική
Η άσκηση απελευθερώνει στο αίμα μας ορμόνες που την καθιστούν ωφέλιμη όχι μόνο σωματικά, αλλά και νοητικά και συναισθηματικά. Μεταξύ των ορμονών που απελευθερώνονται όταν ασκείσαι είναι και οι νευροδιαβιβαστές ντοπαμίνη, σεροτονίνη και οι πολύτιμες ενδορφίνες, οι οποίες συμβάλλουν σε συναισθήματα όπως η ευτυχία, η ευεξία και η παραγωγικότητα, τα οποία είναι σε έλλειψη όταν είσαι πολύ αγχωμένη.

-Κοιμήσου όσο ακριβώς χρειάζεσαι
Η μη επαρκής ποσότητα ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού σου να ρυθμίζει τις ορμόνες του. Το να κοιμάσαι αρκετά επιτρέπει επίσης στο σώμα σου να έχει τον απαραίτητο χρόνο για φυσική αποθεραπεία. Σημαντική είναι επίσης η ποιότητα του ύπνου, γι' αυτό και πρέπει να φροντίσεις να χαλαρώνεις (και να μην ασχολείσαι με το κινητό ή με τον υπολογιστή σου) για δύο περίπου ώρες πριν πέσεις για ύπνο.

-Προσθέστε έλαια στη ρουτίνα περιποίησής σου
Πολλά αιθέρια έλαια έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες που μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τα υψηλά επίπεδα στρες και άγχους. Μερικές σταγόνες από έλαιο λεβάντας ή ευκάλυπτου το βράδυ, σε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά - και να σε βοηθήσουν να κοιμάσαι καλύτερα, όπως λέγαμε και πιο πάνω.

-Ξεκίνα τον διαλογισμό
Εντάξει, μπορεί να σου ακούγεται ακόμα και αστείο, αλλά ο διαλογισμός πράγματι βοηθάει. Δεν είναι εύκολο να τον κατακτήσεις, μπορείς όμως να αρχίσεις να δοκιμάζεις ήπιες διαλογιστικές πρακτικές (θα πάρεις πολύτιμες οδηγίες με μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ) και να ξεκινήσεις αργά-αργά να τις συμπεριλαμβάνεις στην καθημερινή σου ρουτίνα. Ακόμα και μερικά μαθήματα γιόγκα μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικά για την αντιμετώπιση του άγχους σου.