Το κοινό κρυολόγημα, που εκδηλώνεται συνήθως με καταρροή, βουλωμένη μύτη και πονόλαιμο, είναι μία από τις πλέον συχνές και μεταδοτικές λοιμώξεις των φθινοπωρινών και χειμερινών μηνών. Η μετάδοσή του γίνεται κυρίως με την εισπνοή σταγονιδίων από την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα ή με τη μεταφορά μολυσμένου υλικού με τα χέρια, γι’ αυτό και συχνά οι εργαζόμενοι στο ίδιο γραφείο αρρωσταίνουν ο ένας μετά τον άλλο. Πώς μπορείς λοιπόν φέτος να το αποφύγεις;

-Πλύνε τα χέρια σου
Αποτελεί έναν από τους βασικούς κανόνες υγιεινής και έναν από τους βασικούς τρόπους πρόληψης του κοινού κρυολογήματος. Πλύνε συχνά τα χέρια σου κατά τη διάρκεια της ημέρας, σαπουνίζοντάς τα σχολιαστικά (για περίπου 20 δευτερόλεπτα) πριν τα ξεπλύνεις με νερό.

-Κοιμήσου καλά και απόφυγε το στρες
Σύμφωνα με μία έρευνα, ενήλικες που κοιμόντουσαν μόνο για 5-6 ώρες κάθε βράδυ είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό του κοινού κρυολογήματος από ό,τι όσοι κοιμόντουσαν για τουλάχιστον 7 ώρες. Άλλη έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι με έντονο στρες είχαν διπλάσιες πιθανότητες από τους υπόλοιπους να ασθενήσουν. 

-Γυμνάσου
Η τακτική, μέτριας έντασης άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Προσπάθησε να ασκείσαι για τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά, είτε κάνοντας μια προπόνηση στο γυμναστήριο είτε απλώς περπατώντας, κάνοντας ποδήλατο ή yoga.

-Φάε αυτές τις τροφές
Τα τρόφιμα με βιταμίνη C (ακτινίδια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, πιπεριές, παπάγια , μπρόκολο, κουνουπίδι κ.ά.), όσα περιέχουν ψευδάργυρο (στρείδια, μοσχαρίσιο κρέας, συκώτι, κρόκος αβγού, σαρδέλες, μανιτάρια, φασόλια, αρακάς, κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι κ.ά), το μέλι αλλά και το ginseng (το οποίο μπορείς να βάλεις σε σούπες ή να πιεις με τη μορφή τσαγιού) είναι μερικές από τις τροφές που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου και θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις το κρυολόγημα.

-Κάλυψε τις ανάγκες του οργανισμού σου σε βιταμίνη D
Σύμφωνα με έρευνα του EMNet του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, ενήλικες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα κρυολογήματος από τους υπόλοιπους. Δες εδώ πώς μπορείς να εξασφαλίσεις την επάρκεια της βιταμίνης D στον οργανισμό σου.

-Αντικατάστησε τον καφέ σου με τσάι
Το πράσινο τσάι, χάρη στην περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, ανήκει στις σούπερ τροφές και έρευνες έχουν δείξει πως η συχνή κατανάλωσή του μπορεί να καταπολεμήσει την ανάπτυξη ιών στον οργανισμό και να μειώσει τις πιθανότητες του κρυολογήμτος. Μια καλή εναλλακτική είναι επίσης το λευκό τσάι. Ειδικά αν ανήκεις στους ανθρώπους που πίνουν δύο καφέδες τη μέρα, είναι πολύ εύκολο να αντικαταστήσεις τον απογευματινό σου καφέ με μια κούπα ζεστό τσάι.