Η βιομηχανία της Μόδας έχει κατά καιρούς δεχθεί τα πυρά της κοινής γνώμης για την προβολή ανθυγιεινών προτύπων, κατηγορούμενη ως ηθικός αυτουργός στην πρόκληση διατροφικών διαταραχών σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. Ωστόσο, η δεύτερη - σαφώς λιγότερο προβεβλημένη- όψη του ίδιου νομίσματος είναι η πίεση που ασκεί η Μόδα στα δικά της «παιδιά». Στα αγόρια και -κυρίως- στα κορίτσια που εργάζονται ως μοντέλα.

Φως σε αυτή την πτυχή του προβλήματος ρίχνει ένα video που δημιουργήθηκε για το film project «Real Women Real Stories». Πρωταγωνίστρια σε αυτό είναι η 28χρονη Zuzanna Buchwald.

Με καταγωγή από την Πολωνία, η Zuzanna υπήρξε αθλήτρια στο Srem, την πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, πριν μετακομίσει στη Νέα Υόρκη κυνηγώντας μια καριέρα στο modeling. Σήμερα, έχοντας συνεργαστεί με brands όπως Gucci, Prada, Donna Karan, Diane von Furstenberg και Calvin Klein, μιλά στο «Real Women Real Stories» για τη δική της μάχη με τις διατροφικές διαταραχές.

 

Zuzanna Buchwald

 

«Καθώς ήμουν αθλήτρια πριν αρχίσω να ασχολούμαι με το modeling, το πρακτορείο μοντέλων με το οποίο υπέγραψα μου ζήτησε να χάσω μυϊκή μάζα κάνοντας δίαιτα και σταματώντας τη γυμναστική. Ακολούθησα τη συμβουλή τους και σύντομα έπασχα από ανορεξία και στη συνέχεια από βουλιμία. Ήμουν πολύ αδύναμη και πολύ “πεσμένη” συνεχώς. Δεν είχα περίοδο για περίπου τρία χρόνια, δημιουργήθηκε πρόβλημα στα δόντια μου, η επιδερμίδα μου ήταν θαμπή και ξηρή, άρχισα να παρουσιάζω τριχόπτωση... Ήταν τρομερό. Και, παρόλο που πλέον έχω νικήσει και τις δύο αυτές διατροφικές διαταραχές, η σχέση μου ακόμα και τώρα με το φαγητό είναι συναισθηματική», λέει, μεταξύ άλλων, στο video.

Παράλληλα, σε κείμενο που υπογράφει η ίδια στο dailydot.com, αναφέρει: «Το project “Real Women Real Stories” προσπαθεί να αφυπνίσει την κοινή γνώμη σε σχέση με προβλήματα που εκατομμύρια γυναίκες αντιμετωπίζουν κάθε μέρα. Ωστόσο, εξαιτίας πολλών διαφορετικών παραγόντων, οι περισσότερες από αυτές δεν καταφέρνουν ποτέ να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται – και μένουν σιωπηλές. Το ίδιο έκανα κι εγώ, για πάρα πολύ καιρό. Ελπίζω ότι, λέγοντας ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας μου, θα βοηθήσω κι άλλες γυναίκες να χρησιμοποιήσουν τη φωνή τους, να σταματήσουν να σιωπούν. Εγώ το κατάφερα. Και δεν πρόκειται να σιωπήσω ποτέ ξανά».

Δες το video:

Zuzanna Buchwald: Η εξομολόγηση ενός μοντέλου για τις διατροφικές διαταραχές

Διάβασε ακόμα: Η αλήθεια πίσω από τις τέλειες selfies των stars