Η αυξητική στήθους είναι μια από τις πιο σημαντικές επεμβάσεις της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής με διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση, τόσο σε νεαρές όσο και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Απευθυνθήκαμε στον Πλαστικό Χειρουργό Δημήτρη Καρυπίδη για να μας λύσει όλες τις απορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη επέμβαση.

-Τι έχει αλλάξει στην αυξητική στήθους;
Με επίκεντρο την ασφάλεια και το φυσικό αποτέλεσμα, οι καινούργιες μέθοδοι συνδυάζουν την αρτιότητα των σύγχρονων χειρουργικών τεχνικών με τα επιτεύγματα της Αναγεννητικής Ιατρικής. Αρχικά, υπάρχουν οι νέοι τύποι ενθεμάτων, τελειοποιημένης υφής και σύστασης που ενσωματώνονται πλήρως με τον υπάρχοντα μαστό χαρίζοντας οπτικά και απτικά στήθος πανομοιότυπο με το φυσικό. Φαινόμενα όπως στήθη που φαίνεται ότι έχουν ένθεμα ή που το ένθεμα γίνεται αντιληπτό με την αφή ανήκουν στο μακρινό παρελθόν. Για εκείνες όμως που δεν επιθυμούν ενθέματα, υπάρχει πλέον ένα μεγάλο εύρος επιλογών εντελώς νέων δοκιμασμένων και εντυπωσιακών μεθόδων. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το λίπος κατάλληλα επεξεργασμένο με καινούργιες τεχνικές που εγγυώνται τη βιωσιμότητά του και το άριστο αποτέλεσμα εκεί που χρειάζεται εντοπισμένος όγκος και σχήμα. Ακολουθεί η χρήση βλαστοκυττάρων και ενισχυμένου PRP μαζί με επιλεγμένους αυξητικούς παράγοντες που προάγουν την αύξηση σε μέγεθος αποκαθιστώντας παράλληλα την ελαστικότητα και φυσική σύσταση του μαστού. Εξαιρετικά σημαντική θέση έχουν αρχίσει να αποκτούν κυρίως στις ΗΠΑ η ταυτόχρονη χρήση PRP μαζί με ειδικά διαλύματα πολυαμιδίων που μπαίνουν σαν ενέσιμα στο μαστό χαρίζοντάς του όγκο και εντελώς φυσικό σχήμα και σύσφιξη. Στις νέες μεθόδους προστίθεται η χρήση ειδικών για το στήθος νημάτων και ειδικών τύπων laser που βελτιώνουν εντυπωσιακά την υφή, τη σφριγηλότητα και το «στήσιμο» του στήθους με απόλυτα ασφαλή και ανώδυνο τρόπο. Το σημαντικότερο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι κάθε περίπτωση έχει τις δικές της μοναδικές ιδιαιτερότητες που καλούνται να εξυπηρετήσουν οι κατάλληλοι συνδυασμοί μεθόδων. Μια μεμονωμένη μέθοδος, όσο δοκιμασμένη κι αν είναι, δεν επαρκεί στο να δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα και δεν ενδείκνυται για όλες τις περιπτώσεις. Συνεπώς ο ρόλος του Πλαστικού Χειρουργού που θα αξιολογήσει κάθε περίπτωση με ακρίβεια και θα επιλέξει το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα με τον σωστό κάθε φορά συνδυασμό μεθόδων, είναι κεφαλαιώδους σημασίας.

-Από ποια ηλικία και μετά μπορώ να υποβληθώ σε αυξητική στήθους;
Αυτή είναι μια ερώτηση με σύνθετη απάντηση. Οργανικά, η αυξητική μπορεί να πραγματοποιηθεί από μικρή σχετικά ηλικία, όταν για παράδειγμα ο μαστός πλησιάζει στη φάση ολοκλήρωσης της ανάπτυξής του. Σήμερα, αυτές οι ηλικίες συνήθως προτιμώνται για πιο σοβαρές καταστάσεις συγγενών ανωμαλιών διάπλασης των μαστών που η αυξητική αποτελεί τμήμα ενός συνόλου επεμβάσεων επανορθωτικής (όχι μόνο αισθητικής) χειρουργικής. Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την ηλικία έχουν να κάνουν με την ψυχολογική ανάπτυξη της γυναίκας, την κοινωνική ωριμότητα και το περιβάλλον. Συνήθως στατιστικά η μικρότερη αποδεκτή ηλικία είναι μεταξύ 17-19 ετών.

-Πόσες μέρες νοσηλεία απαιτείται και πότε μπορώ να επιστρέψω στις καθημερινές μου δραστηριότητες;
Στις περιπτώσεις που μπαίνει ένθεμα (χειρουργικές μέθοδοι), η γυναίκα συνήθως βγαίνει από το νοσοκομείο το πρωί της επομένης του χειρουργείου. Έχει ειδική περίδεση που διατηρεί για 10 ημέρες φορώντας από πάνω μόνο ένα αθλητικό στηθόδεσμο. Στις 10 ημέρες γίνεται η πρώτη αλλαγή με αφαίρεση της περίδεσης και διατήρηση μόνο του αθλητικού στηθόδεσμου για ακόμη 3 εβδομάδες. Μετά τις 3 εβδομάδες αρχίζει προαιρετικά να εφαρμόζει συγκεκριμένες ασκήσεις για 2 εβδομάδες. Επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει από την 3η-4η μέρα αλλά γυμναστική και έντονη σωματική καταπόνηση του στήθους και των χεριών συνιστάται να αρχίζει μετά τον πρώτο μήνα. Στις περιπτώσεις λιπομεταφοράς και ενέσιμων (μη χειρουργικών) μεθόδων, η ασθενής επιστρέφει αμέσως στο σπίτι και στη δουλειά της και φοράει το αθλητικό σουτιέν για ένα περίπου μήνα και πάλι.

-Πόσο πονάει;
Με τις χειρουργικές μεθόδους και ειδικά όταν το ένθεμα μπαίνει και κάτω από τον μυ (dual plane) υπάρχει μέτριος πόνος για 2-3 ημέρες. Στις μη χειρουργικές μεθόδους δεν υπάρχει συνήθως πόνος. Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως δίδεται η κατάλληλη αναλγητική αγωγή που αντιμετωπίζει εντελώς τον πόνο.

-Απαιτείται επαναληπτική επέμβαση μετά από κάποια χρόνια;
Επαναληπτικό χειρουργείο για την αλλαγή ενθέματος δεν χρειάζεται πλέον. Παρόλα αυτά, με το πέρασμα του χρόνου και την επίδραση της βαρύτητας, το στήθος εμφανίζει πάντα κάποιο βαθμό πτώσης με αποτέλεσμα να χρειαστεί προαιρετικά ανόρθωση στήθους. Αν αποφασισθεί ανόρθωση, μπορεί να χρειαστεί και αντικατάσταση του ενθέματος ανάλογα με τον τύπο και τη βαρύτητα της ανόρθωσης. Στην περίπτωση του λίπους ενδέχεται να χρειαστεί μια επαναληπτική επέμβαση μετά από 6-7 μήνες και εξαρτάται από το ποσοστό του λίπους που παραμένει στην αρχική θέση. Με τις ενέσιμες θεραπείες το αποτέλεσμα διαρκεί για χρόνια και ενδεχομένως να χρειαστεί μικρή θεραπεία συντήρησης κάθε χρόνο, μετά την 5ετία.

-Αν κάνω αυξητική στήθους, θα μπορώ να θηλάσω;
Ο θηλασμός σαν διαδικασία για το βρέφος και σαν λειτουργία του μαστού δεν επηρεάζεται από την επέμβαση. Αυτό που μπορεί να αισθανθεί η θηλάζουσα είναι περισσότερος πόνος κατά τη διάρκεια του θηλασμού, που όμως περνάει με απλή αναλγητική αγωγή.

-Υπάρχουν αντενδείξεις για την αυξητική στήθους;
Αντενδείξεις υπάρχουν σχετικές και απόλυτες. Οι σχετικές περιλαμβάνουν την πολύ μεγάλη ηλικία, το πολύ υψηλό σωματικό βάρος, τον σακχαρώδη διαβήτη, το κάπνισμα και περιπτώσεις με επιβαρυντικούς παράγοντες στον τρόπο ζωής της γυναίκας όπως αλκοολισμός κλπ. Σχετική αντένδειξη που χρειάζεται πολλή συζήτηση με την ασθενή πριν τη λήψη απόφασης, είναι όταν η επέμβαση είναι επιθυμία κάποιου άλλου που επηρεάζει ή υποβάλλει την επιθυμία του στη γυναίκα. Γυναίκες με ιστορικό καρκίνου είναι απόλυτη αντένδειξη να χειρουργηθούν αν πρώτα δεν έχουν περάσει από εκτενή έλεγχο. Αντένδειξη επίσης αποτελούν ειδικές περιπτώσεις ασθενών με χρήση συστηματικών χρόνιων φαρμακευτικών αγωγών επί εδάφους συστηματικών νόσων. Σε όλες τις περιπτώσεις η απόφαση πρέπει να είναι το αποτέλεσμα συμφωνίας των επιθυμιών μιας πολύ καλά πληροφορημένης ασθενούς και του χειρουργού της. Σε ειδικές περιπτώσεις όπως π.χ. ψυχοσυναισθηματικής αστάθειας, η σύμφωνη γνώμη και άλλων ειδικών είναι απαραίτητη.

-Υπάρχει κατάλληλη ή ακατάλληλη εποχή για να κάνω μια τέτοια επέμβαση;
Σε γενικές γραμμές, όχι. Γενικά αποφεύγεται το καλοκαίρι, για λόγους υψηλών θερμοκρασιών που κάνουν λιγότερο βολική την ανάρρωση. Κατά τα άλλα, το καλοκαίρι δεν επηρεάζει το χειρουργείο καθαυτό.

-Πόσο κοστίζει η αυξητική στήθους;
Η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 3.500 και 4.500 ευρώ. Αυτή η διαφορά οφείλεται σε ιδιαιτερότητες κάθε γυναίκας και στο μέγεθος του χειρουργείου.

-Πόση ώρα διαρκεί το χειρουργείο;
Η διάρκεια κυμαίνεται μεταξύ μιάμισης και δύο ωρών, ανάλογα με τη θεραπεία και την περίπτωση.

-Θα χαθεί η αίσθηση στη θηλή μου μετά το χειρουργείο;
Η θηλή παρουσιάζει μια υπαισθησία που σε μερικές περιπτώσεις χειρουργείων μπορεί να παραταθεί για λίγες εβδομάδες αλλά η αισθητικότητα επιστρέφει και πάλι.

-Πως θα αισθάνομαι τα ενθέματα μετά το χειρουργείο;
Σε γενικές γραμμές, τα σύγχρονα ενθέματα γίνονται πλήρως ανεκτά και δεν παρουσιάζουν κανέναν πρόβλημα ούτε ενόχληση. Ένα χαρακτηριστικό είναι ότι μετά το μπάνιο στη θάλασσα, στην αρχή η γυναίκα νιώθει τα ενθέματα πιο «κρύα» στο στήθος της καθώς αυτά καθυστερούν να αποκτήσουν τη θερμοκρασία σώματος για λίγο. Το φαινόμενο είναι παροδικό.

Plus: Η συμβουλή του γιατρού
Ένα από τα βασικότερα θέματα που πρέπει κάθε γυναίκα να έχει υπόψιν της είναι ότι η περίπτωσή της όπως και κάθε άλλη είναι ξεχωριστή με τις δικές της ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις. Έγκειται στις ικανότητες, την εμπειρία και την προσοχή του χειρουργού στο να εκτιμηθεί η κατάσταση όπως πρέπει και να γίνει ο ορθός χειρουργικός σχεδιασμός, ώστε να υπάρχει ένα φυσικό, επιθυμητό αποτέλεσμα με το πλέον ασφαλή τρόπο.

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία 
τον Πλαστικό Χειρουργό Δημήτριο Καρυπίδη, MD, MSc, MSc, PhD, FAACS, FICS, FEBOPRAS, FACS
Τηλ.: 2109220999
Email: karypidis@i-derma.gr