Η καλή παρέα και η καταπληκτική μαγειρική σου είναι τα δύο απαραίτητα συστατικά για ένα επιτυχημένο γιορτινό τραπέζι, αλλά αυτά τα χρηστικά tips και η photo gallery που ακολουθεί με ιδέες διακόσμησης του τραπεζιού θα σε βοηθήσουν να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου!

#1: Φρόντισε να έχεις αρκετά μπουκάλια κρασί

Ακόμα κι αν είσαι σίγουρη ότι οι καλεσμένοι σου θα φέρουν 1-2 μπουκάλια κρασί, είναι σημαντικό το δικό σου απόθεμα να είναι αρκετό για να πιουν όλοι όσο θελήσουν – άλλωστε για γιορτινό τραπέζι πρόκειται! Κι αν αναρωτιέσαι πόσα μπουκάλια πρέπει να αγοράσεις, έχε στο νου σου ότι η μέση κατανάλωση σε ένα γιορτινό τραπέζι είναι 2 ποτήρια κρασί κάθε ώρα ανά καλεσμένο, ενώ ένα μπουκάλι κρασί βγάζει 5 περίπου ποτήρια. Έτσι, αν οι καλεσμένοι που θα πιουν κρασί είναι 6 και το δείπνο υπολογίζεις ότι θα κρατήσει 3 ώρες, τότε θα χρειαστείς περίπου 2x3x6 =36, δηλαδή 7 μπουκάλια κρασί.

Extra tip: Φρόντισε να έχεις βάλει από νωρίς το λευκό κρασί στο ψυγείο.

 

#2: Απόφυγε να ανάψεις αρωματικά κεριά

Μπορεί τα αρωματικά κεριά να δημιουργούν μια ωραία ατμόσφαιρα, όταν όμως πρόκειται για δείπνο, είναι καλύτερα να τα αποφύγεις. Η μυρωδιά από το φρεσκοψημένο κρέας (ή ό,τι άλλο έχεις μαγειρέψει) θα έχει ήδη απλωθεί στον χώρο ανοίγοντας την όρεξη στους καλεσμένους σου και οτιδήποτε άλλο θα κάνει την ατμόσφαιρα υπερβολικά βαριά.

Extra tip: Μπορείς ωστόσο να ανάψεις μερικά μη αρωματικά κεριά στο τραπέζι του φαγητού, για να το κάνεις πιο γιορτινό. Κάτι που μας φέρνει στο #3...

 

#3: Στρώσε γιορτινά το τραπέζι

Ένα γιορτινό τραπεζομάντηλο ή σουπλά, κεριά, φυτά, χριστουγεννιάτικες μπάλες ή άλλα διακοσμητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσεις ένα εντυπωσιακό decor. Για τη σωστή διάταξη πιάτων, ποτηριών και μαχαιροπίρουνων, συμβουλεύσου το παρακάτω βίντεο:

Extra tip: Δες πώς θα διπλώσεις την πετσέτα σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο!

 

Σε κάθε περίπτωση, θυμήσου ότι, όταν πρόκειται για ένα οικογενειακό τραπέζι ή ένα τραπέζι με φίλους, δεν υπάρχει κανένας απαράβατος κανόνας. Βάλε λοιπόν τη φαντασία σου και την προσωπικότητά σου για να διακοσμήσεις και να στρώσεις το τραπέζι όπως θέλεις εσύ! Η παρακάτω photo gallery ίσως σου δώσει μερικές ιδέες:

Ιδέες για τη διακόσμηση του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού