Αν έχεις βαρεθεί να τρως τα ίδια και τα ίδια, σήμερα σου προτείνουμε μια ευφάνταστη συνταγή από το site abeautifulplate.com που είναι χορταστική, θρεπτική, ιδιαίτερη αλλά και vegan! 

 

 

Υλικά:

1 κούπα φακές
1 μικρό κίτρινο κρεμμύδι κομμένο σε τέταρτα
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1 φύλλο δάφνης
3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
8-10 χρωματιστά καρότα μέτριου μεγέθους κομμένα σε ροδέλες
7-8 κόκκινα ραπανάκια κομμένα σε τέταρτα
5-6 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους
¼ κ.γ. κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε πολύ λεπτές λωρίδες
αλάτι χοντρό
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το dressing ταχινιού
¼ φλ. ταχίνι
3 κ.σ. φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
½ κ.σ. αλάτι χοντρό
¼ κ.σ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3-4 κ.σ. ζεστό νερό

Εκτέλεση:

-Βράσε τις φακές σε χαμηλή θερμοκρασία μαζί με το κίτρινο κρεμμύδι, το πολτοποιημένο σκόρδο, τη δάφνη και ¾ κ.σ. αλάτι για 25-30 λεπτά (θέλεις να μαλακώσουν αλλά όχι υπερβολικά – να είναι al dente). Στη συνέχεια σούρωσέ τες, πέτα το φύλλο δάφνης, το σκόρδο και το κρεμμύδι και ρίξ’τες σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίξε από πάνω μια κουταλιά ελαιόλαδο και άφησέ τες να κρυώσουν.
-Άπλωσε τα καρότα, τα ραπανάκια (κράτα ένα για το γαρνίρισμα) και τις σκελίδες σκόρδου (με τη φλούδα) σε ένα ταψί, ράντισέ τα με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και ψήσε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 περίπου βαθμούς για 20-30 λεπτά, μέχρι τα καρότα και τα ραπανάκια να έχουν μαλακώσει και «καραμελώσει». Κάθε 10 περίπου λεπτά, προσπάθησε να τα ανακατεύεις.
-Μόλις ψηθούν τα λαχανικά, πέτα το σκόρδο και άφησε τα λαχανικά σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσουν για λίγη ώρα (αν θέλεις, μπορείς να κρατήσεις λίγο από το σκόρδο και να πετάξεις μόνο τη φλούδα). Στη συνέχεια ρίξε τα λαχανικά στο μπολ με τις φακές, μαζί με τις λωρίδες του κόκκινου κρεμμυδιού, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.
-Ετοίμασε τη σως ταχινιού, ανακατεύοντας όλα τα υλικά εκτός από το νερό σε ένα μπολ. Πρόσθεσε 3-4 κουταλιές νερό μέχρι να πετύχεις ένα ρευστό αλλά όχι πολύ υδαρές dressing σαλάτας.
-Σέρβιρε τη σαλάτα σε πιάτα, κόψε το ραπανάκι που κράτησες σε πολύ λεπτές φέτες (χρησιμοποιώντας τον τρίφτη) και ρίξε από πάνω τη σως ταχινιού.
Τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου αλλά και κρύα, από το ψυγείο, την επόμενη μέρα!