Κατανυκτικό και ταυτόχρονα φαντασμαγορικό, μελωδικό και την ίδια στιγμή φασαριόζικο, το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι εμπειρία ζωής.

Είναι, επίσης, από τα ραντεβού που δίνει κανείς ξανά και ξανά. Παρά την κοσμοσυρροή, παρά τη χασμωδία που δημιουργούν οι θορυβώδεις τουρίστες και οι αλέγκροι Κερκυραίοι, αν βρεθείς μία φορά αυτή την εποχή του χρόνου στο συγκεκριμένο νησί, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ξαναπάς.

Κι αν αυτή η εισαγωγή δεν ήταν ικανή για να σε πείσει, ακολουθούν 10 από τους περίπου 10.000 λόγους για να το ζήσεις:

 -Γιατί η καταπράσινη Κέρκυρα είναι την Άνοιξη στην καλύτερη εποχή της για να τη γυρίσεις. Για να ανέβεις στην Παλαιοκαστρίτσα, να θαυμάσεις το Αχίλλειο με τους υπέροχους κήπους του, να φωτογραφηθείς στο κανόνι με θέα το Ποντικονήσι και να επιστρέψεις στην Παλιά Πόλη, όπου θα πιεις τον καφέ σου με φόντο την ανθισμένη Σπιανάδα.

-Για να κάνεις τη βραδινή βόλτα σου στο πολυθρύλητο Λιστόν, με τα μωβ εκείνες τις μέρες φανάρια του να σου θυμίζουν το πένθος της Μεγάλης Εβδομάδας.

kerkyra liston pasxa

-Γιατί τα καντούνια της Παλιάς Πόλης φαντάζουν ακόμα πιο γραφικά όταν τα γυρνάς υπό τους ήχους των 18 φιλαρμονικών του νησιού - το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, όταν αυτές συνοδεύουν τους επιτάφιους μαζί με φλάμπουρα, κεριά, φανάρια και χορωδίες.

-Για να ανατριχιάσεις, ακούγοντας το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου την Παλαιά Φιλαρμονική να παίζει τον Αμλέτο στη λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα. «Ό,τι και να γίνεται γύρω, ο Άγιος και ο Αμλέτος νικάνε - και το θαύμα λειτουργεί κάθε Μεγάλο Σάββατο στη Σπιανάδα» γράφει ο συγγραφέας Νίκος Δήμου. Και, αν υπάρχουν λέξεις για να το περιγράψεις, είναι αυτές.

-Για να δεις, λίγο αργότερα, με την Πρώτη Ανάσταση, τους μπότηδες (τα περίφημα πήλινα κανάτια) να σκάνε μπροστά σου.

-Γαι να μαζέψεις ένα κομματάκι φεύγοντας - για γούρι, όπως λένε οι ντόπιοι.

 kerkyra pasxa

-Για να νιώσεις γνήσιο, ακατανίκητο δέος το βράδυ της Ανάστασης. Δεν γίνεται να μην το νιώσεις - η αίσθηση της πλημμυρισμένης από χιλιάδες κεριά Πάνω Πλατείας και το show με τα πυροτεχνήματα που φωτίζει τον ουρανό πάνω από το Παλιό Φρούριο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Easter in Corfu

-Για να σε ξυπνήσουν από τις 7 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα οι Φιλαρμονικές που συνοδεύουν την εικόνα της Ανάστασης κατά την περιφορά της στις εκκλησίες της πόλης.

pasxastinkerkyra 4

-Για να φας τσιλίχουρδα, φογάτσες και κολομπίνες.

-Γιατί, ειδικά το Πάσχα, οι ευφυέστατοι, χιουμορίστες και λίγο εκκεντρικοί κάτοικοι της Κέρκυρας δείχνουν ακόμα μεγαλύτερη προθυμία να εξηγήσουν στους επισκέπτες τις ιδιαιτερότητες και τα μοναδικά έθιμα της πατρίδας τους. Είναι σίγουρο ότι θα εκτιμήσεις τις αφηγήσεις των παλιών Κερκυραίων, με τη μελωδική, σχεδόν τραγουδιστή τους προφορά. Κι αν τυχόν σε ξενίσει το καμαρωτό τους περπάτημα, ο θρύλος λέει ότι έτσι πρέπει να περπατάς στα καντούνια και στο Λιστόν. Με το κεφάλι ψηλά, για να απολαμβάνεις την ομορφιά των κτιρίων.

 

Δες ακόμα: Οι 10 πιο ρομαντικές πόλεις στην Ευρώπη