Ας το παραδεχτούμε, ο ύπνος είναι υπέροχο πράγμα και ίσως μία από τις πιο σημαντικές ανάγκες του ανθρώπου -μετά το φαγητό φυσικά-.

Και όπως ακριβώς λέμε για τον ύπνο, το ίδιο ισχύει και γι’ αυτόν τον υπνάκο που υποτίθεται πρέπει να παίρνεις τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ποια είναι όμως η ιδανική διάρκεια του και τι λένε οι ειδικοί σχετικά με αυτόν; Πρέπει να κοιμόμαστε κατά την διάρκεια της ημέρας ή όχι;

Έρευνες από το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου έχουν αποδείξει πως η πλειοψηφία των ανθρώπων κοιμάται περίπου 6 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ χρειάζεται τουλάχιστον από 7 έως 9. Μία πρόσφατη μελέτη ανακάλυψε πως ο ύπνος μικρής διάρκειας στη μέση της ημέρας (είτε μεσημέρι, είτε απόγευμα) βελτιώνει την γνωστική εγρήγορση και τη νοητική ικανότητα. Ένας «υπνάκος» διάρκειας ακόμη και 20 λεπτών μπορεί να κάνει στην επίδοση σου τη διαφορά που χρειάζεσαι.

Είναι προφανές πως υπάρχουν πολλά οφέλη, αλλά ποια είναι πραγματικά η σωστή διάρκεια; Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Archives of Internal Medicine μελέτησε περισσότερους από 20.000 Έλληνες άντρες και γυναίκες ηλικίας 20 έως 86 ετών και διαπίστωσε ότι η καλύτερη διάρκεια είναι 30 λεπτά. Ακόμη να πειστείς; Μάθε λοιπόν, πως οι συμμετέχοντες στη μελέτη διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κοιμήθηκαν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα από 30 λεπτά είχαν παραπάνω από 30% μειωμένο κίνδυνο θανάτου μέσω στεφανιαίων επεισοδίων.