Η έρευνα του Friedman School of Nutrition Science & Policy του Tufts University συνδυάζει ευρήματα από τρεις μακροχρόνιες μελέτες που διεξήχθησαν με τη βοήθεια Αμερικανών επαγγελματιών της Υγείας: Σε διάστημα 16 περίπου ετών, εξετάσθηκαν οι διατροφικές συνήθειες 120.000 συνολικά ανδρών και γυναικών και, μετά τον συσχετισμό τους με τις αυξομειώσεις στα κιλά των συμμετεχόντων στην έρευνα, προέκυψαν κάποια αρκετά ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Αρχικά, η μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που οι Διαιτολόγοι επαναλαμβάνουν μανιωδώς τα τελευταία χρόνια: Ότι η κατανάλωση τροφών με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη συμβάλλει στο αδυνάτισμα. Αυτό που όμως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μεταξύ των ευρημάτων είναι η σχέση συγκεκριμένων τροφών με την αυξομείωση του βάρους όσων τις κατανάλωναν.
Μερικά από τα συμπεράσματα των ερευνητών:
-Όσοι έτρωγαν γιαούρτι, θαλασσινά, άπαχο κοτόπουλο και ξηρούς καρπούς έχαναν το περισσότερο βάρος. Μάλιστα, όσο πιο συχνά κάποιος κατανάλωνε τις συγκεκριμένες τροφές, τόσο πιο πιθανό ήταν, σε βάθος χρόνου, να αδυνατίζει.
-Οι ερευνητές δεν βρήκαν πάντως να επηρεάζεται το βάρος των συμμετεχόντων από την περιεκτικότητα των γαλακτοκομικών που αυτοί κατανάλωναν σε λιπαρά: «Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλών λιπαρών δεν φάνηκε να οδηγεί σε αύξηση βάρους. Μάλιστα, οι άνθρωποι που προτιμούσαν τα προϊόντα με μειωμένα λιπαρά τελικά κατανάλωναν περισσότερους υδατάνθρακες μέσω της διατροφής τους, κάτι που με τη σειρά του οδηγούσε στην αύξηση του βάρους τους» σχολιάζει η Jessica Smith, μία από τους συγγραφείς της έρευνας και ακαδημαϊκός του Friedman School.
-Η αύξηση των μερίδων κόκκινου κρέατος και παραγώγων του (όπως τα αλλαντικά) στην καθημερινή διατροφή ήταν αυτή που συσχετίστηκε περισσότερο με την αύξηση του βάρους - ιδιαίτερα όταν το διατροφολόγιο των συμμετεχόντων περιείχε επίσης επεξεργασμένα δημητριακά και αμυλούχες τροφές. Ωστόσο, η κατανάλωση κρέατος σε συνδυασμό με την κατανάλωση τροφίμων χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη, όπως τα λαχανικά, φάνηκε να περιορίζει αυτή την αύξηση βάρους.
-Τροφές όπως τα αβγά και το τυρί δεν συσχετίστηκαν ούτε με αύξηση, ούτε με μείωση βάρους. Το αξιοσημείωτο, πάντως, που προέκυψε σχετικά με τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι το εξής: Όταν οι ποσότητές τους αυξήθηκαν στο διαιτολόγιο των συμμετεχόντων στην έρευνα και συνδυάστηκαν με την κατανάλωση τροφών υψηλού Γλυκαιμικού Δείκτη, οδήγησαν σε αύξηση βάρους. Όταν, όμως, οι ποσότητες αυξήθηκαν, συνδυάστηκαν ωστόσο με τροφές χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη, το αποτέλεσμα ήταν μείωση βάρους!
Plus: Τι είναι ο Γλυκαιμικός Δείκτης;
Ο Γλυκαιμικός Δείκτης είναι, ουσιαστικά, μια ένδειξη της «ποιότητας» των υδατανθράκων ενός τροφίμου: Τροφές που περιέχουν ίδια ποσότητα υδατανθράκων δεν αυξάνουν το ίδιο γρήγορα το σάκχαρο του αίματος - αυτές με υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη το εκτοξεύουν, ενώ εκείνες με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη απελευθερώνουν αργά και σταθερά γλυκόζη και συνεπώς ενέργεια στο σώμα, ενώ παράλληλα εντείνουν την αίσθηση του κορεσμού.
Ένας γενικός κανόνας είναι ότι, όσο πιο ώριμο, επεξεργασμένο ή μαγειρεμένο είναι ένα τρόφιμο, τόσο πιο ψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη έχει. Παράλληλα, το λίπος και οι πρωτεΐνες επηρεάζουν τη γλυκαιμική αντίδραση του τροφίμου. Έτσι, η παρουσία τους στο πιάτο μας χαμηλώνει τον Γλυκαιμικό Δείκτη του γεύματος συνολικά. Όταν, λοιπόν, τρώμε μία τροφή με υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη, μπορούμε να επιβραδύνουμε την απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα μας συνδυάζοντας τη συγκεκριμένη τροφή με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες ή καλά λιπαρά.
Δες ακόμα: Ξεκίνα σήμερα αυτό το 10ήμερο πρόγραμμα αποτοξίνωσης και χάσε τα κιλά του Πάσχα