Είναι η ηλικία που νιώθεις άφθαρτη, όμως η δεκαετία των 20 είναι αυτή στην οποία πρέπει να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου και να φροντίζεις για τη σωματική και πνευματική σου υγεία.

Ξεκίνα, λοιπόν, σήμερα κιόλας, να σβήνεις εκκρεμότητες από την παρακάτω λίστα:

1. Χτίσε σωστές διατροφικές συνήθειες
Μάθε να τρως όσο ακριβώς πεινάς και μην παραλείπεις γεύματα. Αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθείς. Δεν χρειάζεται να αποκλείεις τροφές από το μενού σου (όταν φυσικά αυτή είναι, σε γενικές γραμμές, υγιεινή) και σίγουρα δεν πρέπει να τιμωρείς τον εαυτό σου με τύψεις και εξαντλητικές δίαιτες όταν ξεφεύγεις από το πρόγραμμα.

2. Ασκήσου, αλλά βρες παράλληλα τις σωστές ισορροπίες
Βάλε την άσκηση στη ζωή σου, χωρίς εμμονές. Μισή με μία ώρα, 3-4 φορές την εβδομάδα είναι αρκετές. Χρησιμοποίησε, με λίγα λόγια, την άσκηση για να νιώθεις δυνατή και υγιής - και όχι για να χάνεις κιλά όποτε το έχεις παρακάνει με το φαγητό (αν, εν τω μεταξύ, έχεις κατακτήσει το #1, θα έχεις ήδη συνειδητοποιήσει ότι αυτό είναι και το μόνο που χρειάζεται το σώμα σου για να παραμένει αδύνατο).

3. Χρησιμοποίησε αντηλιακό
Φέρσου έξυπνα στη σχέση σου με τον ήλιο, αποφεύγοντας την υπερβολική έκθεση και προστατεύοντας την επιδερμίδα σου, με τη συστηματική χρήση αντηλιακού. Όχι μόνο στις διακοπές σου, αλλά και καθημερινά στην πόλη (ακόμα και τον χειμώνα), τα σημεία του σώματός σου που έρχονται σε επαφή με τις ακτίνες του ήλιου, όπως το πρόσωπο και τα χέρια σου, πρέπει να είναι καλυμμένα με αντηλιακό με δείκτη προστασίας από 30 έως 50 (ανάλογα με τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο και τον τύπο της επιδερμίδας σου).

4. Πίνε πολύ νερό
Όσες φορές κι αν το έχεις ακούσει, πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι το νερό είναι απαραίτητο για το σώμα σου. Μεταξύ άλλων, βοηθάει τον οργανισμό σου να αποβάλλει τις τοξίνες, κρατά το δέρμα σου νεανικό, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου (σαν να λέμε επίπεδη κοιλιά), προστατεύει από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πετρών στα νεφρά.

5. Κάνε σεξ με προφύλαξη
Ελπίζουμε βέβαια ότι δεν περιμένεις να φτάσεις στα 30 για να το μάθεις.

6. Σταμάτα το κάπνισμα (ή μην το αρχίσεις)
Είναι πραγματικά τρομακτικό το ποσοστό των ανθρώπων που επιλέγουν κάθε μέρα της ζωής τους να δηλητηριάζουν τον οργανισμό τους καπνίζοντας. Αλλά ας μείνουμε στα θετικά της διακοπής του και ας αφήσουμε τους αριθμούς να μιλήσουν:
- 8 ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο, το μονοξείδιο του άνθρακα στο αίμα πέφτει σε φυσιολογικές τιμές.
- 72 ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο, οι αεραγωγοί των πνευμόνων χαλαρώνουν.
- 3 μήνες μετά το τελευταίο τσιγάρο, βελτιώνονται η κυκλοφορία του αίματος, η λειτουργία των πνευμόνων και η αντοχή.
- 1 χρόνο μετά το τελευταίο τσιγάρο, ο κίνδυνος για κάποια καρδιαγγειακή νόσο μειώνεται στο μισό σε σχέση με ένα καπνιστή.
- 5 χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο, μειώνεται κατά 50% η πιθανότητα θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα.
- 10 χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο, τα προκαρκινικά κύτταρα που δημιουργήθηκαν με το κάπνισμα αντικαθίστανται από φυσιολογικά.
- 15 χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο, οι πιθανότητες για εκδήλωση οποιασδήποτε νόσου είναι ίδιες με αυτές ενός μη καπνιστή.

7. Μάθε να καταναλώνεις το αλκοόλ σωστά
Δηλαδή με μέτρο και σε συγκεκριμένες συνθήκες. Και, σε κάθε περίπτωση, μην οδηγείς όταν πίνεις.

8. Βρες τα με σένα
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι στα 30 θα νιώθεις πολύ καλύτερα για τον εαυτό σου από ό,τι στα 20 (συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών). Το στοίχημα είναι να κατακτήσεις αυτή την κορυφή ακόμα νωρίτερα.

 

Δες ακόμα: 6 πράγματα που αποκαλύπτουν τα νύχια σου για την υγεία σου