Η σχέση με συνάδελφο είναι μια σχεδόν αναπόδραστη πιθανότητα όταν εργάζεσαι περίπου 10 ώρες τη μέρα και μια πραγματικά καλή πιθανότητα όταν εργάζεσαι γενικώς. Για να μην είναι όμως δυσάρεστες κάποιες από τις εκπλήξεις που σου επιφυλάσσει, αυτές είναι οι βασικές οδηγίες χρήσης της:

Πριν την πρώτη χρήση – ή τι να κάνεις όταν καταλάβεις ότι ένας συνάδελφος σου αρέσει

-Επιβεβαίωσε ότι το αντικείμενο του ενδιαφέροντός σου είναι single. Μοιάζει αυτονόητο, αλλά έρευνες, που αποκαλύπτουν το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό παράνομων σχέσεων στο γραφείο, αποδεικνύουν ότι δεν είναι καθόλου.

-Στη φάση του φλερτ, μη δίνεις δικαιώματα. Ειδικά αν δουλεύετε στο ίδιο τμήμα και η καθημερινή συναναστροφή σας δεν περιορίζεται σε μια (σχεδόν) τυχαία συνάντηση στο ασανσέρ, οφείλεις να κρατάς τους τύπους. Το ίδιο θα ισχύει και αργότερα βέβαια, αλλά θα αυτό θα αναλυθεί στο επόμενο κεφάλαιο. Έχε πάντα στο νου σου ότι το ενδοεταιρικό κουτσομπολιό είναι στη γωνία και σε περιμένει.

-Σκέψου τις συνέπειες. Είναι πολύ εύκολο να έρθεις κοντά με ένα συνάδελφο αλλά είναι ακόμα πιο εύκολο να γίνει η καθημερινότητά σου αφόρητη αν η πολιτική της εταιρίας απαγορεύει τις σχέσεις μέσα στο γραφείο, αν η σχέση σας δημιουργεί εντάσεις στη συνεργασία σας ή αν τελικά χωρίσετε και πρέπει καθημερινά να τον βλέπεις, να μπαίνεις σε meetings μαζί του και να του στέλνεις επαγγελματικά emails. Με λίγα λόγια, το ρίσκο είναι μεγαλύτερο, οπότε σκέψου διπλά αν αξίζει τον κόπο.

 

Γενικές οδηγίες χρήσης – ή όσα πρέπει να προσέξετε και οι δύο αφού ξεκινήσει η σχέση

-Τον πρώτο καιρό, κρατήστε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους. Μέχρι να είστε σίγουροι πως πρόκειται για κάτι «σοβαρό», καλό είναι να μην το μοιραστείτε με όλους τους συναδέλφους σας. Από την άλλη βέβαια, μην αφήσετε τις φήμες να προηγηθούν (και να οργιάσουν). Όλα είναι -κι εδώ- θέμα timing.

-Κρατήστε τις ισορροπίες. Η χειρότερη μορφή του ενδοεταιρικού κουτσομπολιού, το οποίο καθόλου τυχαία αναφέρθηκε από πολύ νωρίς σε αυτό το κείμενο, έχει να κάνει με την ευνοϊκή μεταχείριση, σε περίπτωση που κάποιος από τους δύο είναι ανώτερος του άλλου. Αν είστε σε ιεραρχικά ισότιμη θέση ή αν απλώς τα τμήματά σας είναι εντελώς διαφορετικά και η επαγγελματική καθημερινή επαφή σας σχεδόν ανύπαρκτη, έχετε περισσότερες πιθανότητες να το αποφύγετε. Διαφορετικά, πρέπει να είστε και οι δυο πολύ προσεκτικοί.

-Ακολουθήστε μία κοινή γραμμή. Συζητήστε μεταξύ σας για το πώς η επαγγελματική σας σχέση δεν θα επηρεαστεί από την προσωπική και συμφωνήστε σε ένα κοινό σχέδιο δράσης, αλλά και μια κοινή «εξωτερική πολιτική».

-Κατά τη διάρκεια του ωραρίου σας, μην ξεχνάτε ότι είστε συνεργάτες και όχι σύντροφοι. Ό,τι κι αν έχει γίνει το προηγούμενο βράδυ, στον συγκεκριμένο χώρο είστε συνάδελφοι και ως τέτοιοι πρέπει να συμπεριφέρεστε ο ένας στον άλλο. Για τρυφερές χειρονομίες ή ερωτικά υπονοούμενα, ούτε λόγος.

-Εκτός όμως από τα ερωτικά υπονοούμενα, προσέξτε και με τα ερωτικά μηνύματα - ειδικά αυτά που ανταλλάσσονται μέσω των εταιρικών emails. Μπορούν να σας εκθέσουν ανεπανόρθωτα. 

 

Συντήρηση – ή πώς θα προστατεύσετε τη σχέση σας από την επαγγελματική τριβή

-Μην αφήσετε τον επαγγελματικό ανταγωνισμό να επηρεάσει τη σχέση σας. Αν οποιοσδήποτε από τους δύο είναι ανταγωνιστικός απέναντι στον άλλο, συζητήστε το και βρείτε μια λύση. Ακόμα κι αν αυτή είναι κάποιος να ζητήσει να αλλάξει πόστο.

-Μην εγκλωβίζεστε σε ανύπαρκτους κανόνες. Επειδή δουλεύετε μαζί και είστε ζευγάρι, δεν σημαίνει ότι πρέπει να περνάτε μαζί 24 ώρες το 24ωρο, ειδικά στην περίπτωση που αποφασίσετε και να συγκατοικήσετε. Κανείς δεν σας επιβάλλει να πάτε με ένα αυτοκίνητο στη δουλειά (τουλάχιστον όχι κάθε μέρα, αν το θέμα είναι οικονομικό) ή να φύγετε μαζί από το γραφείο. Μπορείς απλά να βγεις για ένα ποτό με την κολλητή σου μετά τη δουλειά και να τον συναντήσεις αργότερα στο σπίτι. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για εκείνον.

-Βρείτε κι άλλα κοινά ενδιαφέροντα εκτός από τη δουλειά σας. Το ότι δουλεύετε στο ίδιο αντικείμενο μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι έχετε κάποιον να μοιραστείτε τα επαγγελματικά σας προβλήματα (και αυτός πραγματικά να τα καταλαβαίνει),αλλά μπορεί να λειτουργήσει και ως παγίδα, αν όλα τα θέματα συζήτησής σας περιστρέφονται γύρω από τον πλανήτη της εταιρίας. Υπάρχουν άλλωστε αμέτρητοι άλλοι πλανήτες που μπορείτε να εξερευνήσετε μαζί.

 

Δες ακόμα: 5 πράγματα που πρέπει να κάνεις στην αρχή μιας σχέσης