Η Emersyn, ή αλλιώς Emmy, είναι σήμερα 15 μηνών και πάσχει από σύνδρομο Down. Η μητέρα της, Courtney Baker , έμαθε ότι κυοφορούσε ένα έμβρυο με σύνδρομο Down κατά τη διάρκεια του προγεννητικού ελέγχου, και, έχοντας πλέον στην αγκαλιά της ένα χαμογελαστό παιδί που, όπως η ίδια εξηγεί, γεμίζει τη ζωή της με αγάπη και αμέτρητα χαμόγελα, αποφάσισε να στείλει το δικό της γράμμα στον γιατρό που της είχε τότε προτείνει να προχωρήσει σε διακοπή της κύησης.

Το γράμμα δημοσιεύθηκε στο parkermyles.com, ένα site με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με το σύνδρομο Down, και μέσα σε λίγες μέρες έχει γίνει viral.

 

13393457 10209340069080142 180859760 n

 

«Αγαπητέ γιατρέ,
Πρόσφατα, μία φίλη μου μου είπε για τον δικό της γιατρό, που κάθε φορά που έβλεπε τον γιο της στα υπερηχογραφήματα, σχολίαζε “Είναι τέλειος”. Και, όταν τελικά ο γιος της γεννήθηκε με σύνδρομο Down, εκείνη επισκέφθηκε τον γιατρό μαζί του. Ο γιατρός κοίταξε το αγοράκι και της είπε “Σου το είπα. Είναι τέλειος”.
Αυτά τα λόγια με συνέτριψαν ψυχολογικά. Ενώ με έκαναν να νιώσω μόνο όμορφα συναισθήματα για τη φίλη μου και την ιστορία της, με γέμισαν παράλληλα με ανείπωτη θλίψη για όσα είχα εγώ περάσει.
Εύχομαι να ήσουν εσύ αυτός ο γιατρός. Ήρθα σε εσένα στην πιο δύσκολη περίοδο της ζωής μου. Ήμουν τρομοκρατημένη, αγχωμένη, σε απόγνωση. Δεν ήξερα την αλήθεια για το μωρό μου και αυτό ήταν το μόνο που πραγματικά ήθελα να ακούσω από εσένα. Την αλήθεια. Αλλά, αντί για αυτή, αντί για στήριξη και ενθάρρυνση, εσύ μας πρότεινες να διακόψουμε την εγκυμοσύνη, να δώσουμε τέλος στο παιδί μας.
Σου είπαμε το όνομά της κι εσύ μας ρώτησες ξανά αν είχαμε καταλάβει πόσο χαμηλή ποιότητα ζωής θα σήμαινε για εμάς ένα παιδί με σύνδρομο Down. Μας είπες να ξανασκεφτούμε την απόφασή μας να συνεχίσουμε αυτή την εγκυμοσύνη.
Από εκείνη την πρώτη επίσκεψη, τρέμαμε στην ιδέα κάθε επόμενου ραντεβού. Η ήδη πιο δύσκολη στιγμή στη ζωή μας έγινε, χάρη σε σένα, σχεδόν αβάσταχτη. Επειδή δεν μας είπες ποτέ την αλήθεια.
Ότι το παιδί μας είναι τέλειο.
Δεν είμαι θυμωμένη. Είμαι απλώς λυπημένη. Λυπάμαι που οι μικροσκοπικές καρδιές που ακούς καθημερινά να χτυπούν δεν σε γεμίζουν με γνήσιο, ακατανίκητο δέος. Λυπάμαι που οι πολύπλοκες λεπτομέρειες και το θαύμα αυτών των μικροσκοπικών δαχτύλων στα χεράκια και τα ποδαράκια τους, των μικροσκοπικών πνευμόνων, των ματιών και των αφτιών αυτών των πλασμάτων, δεν σε κάνουν να σταματήσεις, έστω μια στιγμή, και να σκεφτείς. Λυπάμαι που έκανες τόσο μεγάλο λάθος όταν μας είπες ότι ένα μωρό με σύνδρομο Down θα υποβάθμιζε την ποιότητα της ζωής μας. Και πραγματικά δεν μπορώ να αντέξω στη σκέψη ότι μπορεί να είπες το ίδιο σε μια μητέρα μόλις σήμερα. Αλλά, κυρίως, λυπάμαι που ποτέ δεν θα έχεις το προνόμιο να γνωρίσεις την Emersyn, την κόρη μου.
Γιατί, βλέπεις, η Emersyn όχι μόνο αναβάθμισε την ποιότητα της ζωής μας, αλλά έχει αγγίξει τις καρδιές πολλών ανθρώπων. Μας έχει δώσει λόγο ύπαρξης και μας έχει κάνει τόσο ευτυχισμένους που μου είναι αδύνατο να το περιγράψω με λέξεις. Μας έχει χαρίσει μεγαλύτερα χαμόγελα, περισσότερα γέλια και πιο γλυκά φιλιά από όσα είχαμε ποτέ φανταστεί. Μας άνοιξε τα μάτια. Και είδαμε την πραγματική ομορφιά και την αληθινή αγάπη.
Έτσι, λοιπόν, το μόνο που εύχομαι είναι να μην υπάρξει άλλη μαμά που να περάσει όσα πέρασα εγώ. Και εύχομαι κι εσύ από εδώ και στο εξής να βλέπεις την πραγματική ομορφιά και την αληθινή αγάπη σε κάθε υπέρηχο.
Και, τέλος, εύχομαι, όταν θα δεις το επόμενο μωρό με σύνδρομο Down κουλουριασμένο μέσα στην κοιλιά της μαμάς του, να κοιτάξεις αυτή τη μητέρα και να δεις εμένα στο πρόσωπό της. Και απλώς να της πεις την αλήθεια: “Το παιδί σου είναι τέλειο”».

 

13346502 1301947523152763 1423332115310457847 n

Η μικρή Emmy κρατώντας το γράμμα που εστάλη στις 25 Μαΐου

 

13401471 10209340077920363 109859890 n

Η Emmy με τις αδερφές της, Evynn και Rhyan

 

Photo credits: Courtney Baker via Parker Myles.com