Αν προσπαθείς να βελτιώσεις την φυσική σου κατάσταση και να αλλάξεις το σώμα σου, αυτός είναι ένας οδηγός που θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τα πιο συχνά λάθη που μπορεί να κάνεις κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου.

1. Δεν θέτεις ρεαλιστικούς στόχους
Πολλές γυναίκες παραπονιούνται ότι, παρόλη την προσπάθεια και την αφοσίωση τους στη γυμναστική, δεν βλέπουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν θέσει στόχους μη εφικτούς. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να βρεις στόχους μικρότερους και πιο εύκολα υλοποιήσιμους που θα τονώσουν την αυτοπεποίθησή σου και θα σε οδηγήσουν προοδευτικά σε καλύτερα αποτελέσματα, κρατώντας σε παράλληλα μακριά από απογοητεύσεις.

2. Δεν πιέζεις τον εαυτό σου
Μη χαλαρώνεις την ένταση και μην κλέβεις επαναλήψεις. Από την στιγμή που κατέχεις την τεχνική μιας άσκησης, φτάσε τη μέχρι το τέλος. Προσπάθησε να πάρεις το μέγιστο από την άσκηση αλλά και από τον ίδιο σου τον εαυτό. Στο τέλος θα δεις πως θα ευχαριστείς τον εαυτό σου για αυτήν την προσπάθεια.

3. Ασχολείσαι με το κινητό σου
Είναι πλέον συχνό φαινόμενο όταν κάνουμε προπόνηση να ασχολούμαστε είτε με τα social media, είτε να πληκτρολογούμε μηνύματα στο κινητό μας. Αφιέρωσε την ώρα που είσαι στο γυμναστήριο αποκλειστικά στο πρόγραμμα γυμναστικής σου και περιόρισε οτιδήποτε άλλο σου αποσπά την προσοχή και σε κρατάει μακριά από το να γίνεις καλύτερη.

4. Δεν δίνεις έμφαση στην προθέρμανση και στην αποθεραπεία
Κάνε προθέρμανση και χρησιμοποίησε προασκήσεις πριν μπεις στο κυρίως πρόγραμμα. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τους τραυματισμούς, αλλά και θα σε οδηγήσει στο να πετύχεις την μέγιστη απόδοση και συνεπώς πιο σωστά αποτελέσματα στο κυρίως πρόγραμμα. Τέλος, ολοκλήρωσε την προπόνησή σου αφιερώνοντας χρόνο για διατάσεις, με στόχο να χαλαρώσεις και να έχεις καλύτερη αποκατάσταση.

5. Δεν εξατομικεύεις το προπονητικό σου πλάνο
Απόφυγε να ακολουθείς ασκήσεις που δεν σου ταιριάζουν ή δεν είναι εφάμιλλες των αναγκών σου. Ζήτα από τον γυμναστή/ τη γυμνάστριά σου ένα ασκησιολόγιο ειδικά για σένα.

6. Υπερβάλλεις με τα αερόβια προγράμματα
Πολλές γυναίκες πέφτουν θύματα του μύθου ότι, όσο πιο συχνά κάνουν κάποιο αερόβιο πρόγραμμα, τόσο περισσότερο γυμνάζονται. Η αλήθεια όμως δεν είναι αυτή -στην πραγματικότητα, η υπερβολική αερόβια άσκηση έχει αρνητική επίδραση στους μύες. Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να κάψεις λίπος χωρίς να επηρεάσεις αρνητικά τη μυική σου μάζα, αλλά, αντίθετα, να τη βελτιώσεις: Προτίμησε ασκήσεις υψηλής έντασης HIIT (High Intensity Interval Training) ή ασκήσεις τύπου tabata (ένα πρωτόκολλο ασκήσεων στο οποίο εκτελείς μια άσκηση για 20 δευτερόλεπτα όσο καλύτερα μπορείς και ξεκουράζεσαι για 10 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια εκτελείς την επόμενη άσκηση). Εκτέλεσε μια σειρά ασκήσεων (π.χ. κοιλιακούς, καθίσματα) με αυτό τον τρόπο για 4 λεπτά, αντί για το κλασικό αερόβιο πρόγραμμα που συνήθως επιλέγεις.

7. Φοβάσαι τους αλτήρες
Υπάρχει ακόμα ο φόβος ότι η προπόνηση με βάρη κάνει τις γυναίκες πιο ογκώδεις. Αυτό αποτελεί έναν ακόμα μεγάλο μύθο. Πρέπει να γνωρίζεις πως αυτή είναι η προπόνηση που θα σου δώσει ελκυστικούς ώμους, σφιχτούς γλουτούς, επίπεδη κοιλιά και γενικότερα ένα καλοσχηματισμένο σώμα. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερη είναι η μυική σου μάζα, τόσο περισσότερες θερμίδες θα καις ακόμα και όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση ηρεμίας. Τέλος, το πιο σημαντικό είναι πως θα βελτιώσεις την οστική σου μάζα, κάτι που θα σε προστατέψει από την οστεοπόρωση.

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Μίμη Χόρτσα, γυμναστή και συνιδιοκτήτη του αθλητικού και φυσικοθεραπευτικού κέντρου Performance Pros.
6947502480 | mimischortsas@hotmail.com | www.facebook.com/performpros