Οι περισσότεροι άνθρωποι ταλαιπωρούνται από μεμονωμένα περιστατικά ή παροδικά διαστήματα δυσκολίας στον ύπνο (κάτι που ωστόσο δεν συνιστά χρόνια αϋπνία, μια διαταραχή που χρήζει ιατρικής συμβουλής και αντιμετώπισης).

Ποιο είναι όμως το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όταν αντιμετωπίζουμε μια «δύσκολη βραδιά» στο κρεβάτι; Το να παραμείνουμε ξαπλωμένοι, προσπαθώντας να κοιμηθούμε, απαντά μια νέα έρευνα (abstract 0508), που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep (των Sleep Research Society και American Academy of Sleep Medicine).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το να σηκωθεί κανείς από το κρεβάτι όταν αντιμετωπίζει προβλήματα ύπνου, αντί να παρατείνει την παραμονή του σε αυτό προσπαθώντας να κοιμηθεί, μπορεί να είναι το «κλειδί» ενάντια στη μετάβαση από την οξεία αϋπνία (δηλαδή την παροδική) στη χρόνια αϋπνία. Αντιθέτως, η «υποχρεωτική» παραμονή στο κρεβάτι είναι που μπορεί να οδηγήσει σε πιο συχνή εμφάνιση διαταραχών ύπνου και, τελικά, στη χρόνια αϋπνία.

Είναι επίσης σημαντικό να προσπαθήσει κανείς να αποσυνδέσει την παραμονή στο κρεβάτι από οποιαδήποτε άλλη ασχολία εκτός του ύπνου (και του σεξ), λένε παράλληλα οι ειδικοί σε θέματα ύπνου. Μόλις μισή ώρα την εβδομάδα είναι η σύσταση σχετικά με την ώρα που πρέπει να περνά κανείς στο κρεβάτι χωρίς να κοιμάται , έτσι ώστε ο εγκέφαλός του να μην συνδυάζει το κρεβάτι με άλλες συνήθειες και τελικά να μπαίνει σε «sleep mode» πιο γρήγορα.

 

Δες ακόμα: 6+1 βραδινές συνήθειες που θα αλλάξουν την καθημερινότητά σου