Η ακμή στην πλάτη δεν αφορά μόνο εφήβους, αλλά και ενήλικες (άνδρες και γυναίκες) και προκαλείται πάνω κάτω από τους ίδιους παράγοντες που προκαλούν και την ακμή στο πρόσωπο: Ορμονικές διαταραχές, στρες και κακή διατροφή είναι μερικοί από τους βασικούς, ενώ ο ιδρώτας και τα συνθετικά ρούχα μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Τι να κάνεις για να αντιμετωπίσεις τα σπυράκια στην πλάτη:

1. Μην χρησιμοποιείς κοινά αφρόλουτρα, αλλά προτίμησε φαρμακευτικά με ήπια αντιβακτηριδιακή δράση.

2. Απομάκρυνε τα νεκρά κύτταρα αλλά όχι τρίβοντας το δέρμα σου με το σφουγγάρι ή με κάποιο απολεπιστικό γάντι. Αντί αυτών, προτίμησε απλώς να καθαρίζεις το σώμα σου με ένα προϊόν που να περιέχει σαλικυλικό οξύ ή υπεροξείδιο του βενζολίου (συμβουλεύσου τον δερματολόγο ή τον φαρμακοποιό σου). Και τα δύο δρουν απολεπιστικά, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα. Πρόσεχε ωστόσο την έκθεση στον ήλιο γιατί είναι πιθανό να προκαλέσουν φωτοευαισθησία: Να χρησιμοποιείς πάντα αντηλιακό, επιλέγοντας καλύτερα ένα αντιβακτηριδιακό με μη λιπαρή σύνθεση.

3. Όταν λούζεις τα μαλλιά σου, προσπάθησε να μην πέφτει conditioner στις προβληματικές περιοχές (ξέβγαλε τα μαλλιά σου σκύβοντας). Προτίμησε ένα conditioner που να μην περιέχει πανθενόλη και, σε κάθε περίπτωση, καθάρισε το σώμα σου με το ειδικό αφρόλουτρο αφού λούσεις τα μαλλιά σου.

4. Κάνε ντους αμέσως μετά την προπόνηση και μην επιλέγεις στενά συνθετικά ρούχα. Ακόμα κι αν δεν είναι εφικτό να μπεις στο ντους αμέσως μετά τη γυμναστική, άλλαξε οπωσδήποτε μπλούζα και βάλε μια καθαρή.

5. Θυμήσου ότι και η επιδερμίδα της πλάτης, ακόμα κι αν είναι λιπαρή, χρειάζεται σωστή ενυδάτωση, αλλά κάν’ το με ένα ειδικό, μη λιπαρό προϊόν.

6. Αν το πρόβλημα είναι έντονο, κλείσε ένα ραντεβού με τον δερματολόγο σου, ο οποίος θα σου προτείνει μια δραστικότερη αγωγή.