Πέρα από την περιποίησή της, ακόμα πιο σημαντικό για να παραμένει υγιής, νεανική και όμορφη η επιδερμίδα μας είναι το τρίπτυχο της σωστής διατροφής, του επαρκή ύπνου και της φυσικής δραστηριότητας. Και, όπως μας εξηγεί ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Νίκος Καφετζόπουλος, υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες τροφές που, αν τις εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας, θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε -και να διατηρήσουμε- όμορφο και νεανικό δέρμα.

Να λοιπόν οι τροφές που είναι ευεργετικές για την επιδερμίδα μας:

Νερό
Ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας. Η ενυδάτωση απαιτείται να γίνεται πάντα εκ των έσω και όχι να επαναπαυόμαστε με τις κρέμες. Το νερό βοηθά στην αποβολή των τοξινών και κάνει το δέρμα πιο ελαστικό, με αποτέλεσμα να προλαμβάνει την γήρανση. Οκτώ με δέκα ποτήρια νερό την ημέρα είναι η βασική σύσταση, αλλά για μεγαλύτερη σιγουριά ένας καλός τρόπος είναι να παρακολουθείτε τα ούρα σας, τα οποία πρέπει πάντα να έχουν ένα ανοιχτό υποκίτρινο χρώμα.

Πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά
Το χρώμα τους υποδηλώνει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία έχει δύο βασικές λειτουργίες στο δέρμα: την ανανέωση των κυττάρων και την προστασία από σημάδια ακμής. Δεν είναι τυχαίο ότι η βιταμίνη Α είναι γνωστή ως η «βιταμίνη της ομορφιάς».

Πράσινο τσάι
Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες το καθιστά αντιοξειδωτικό και αντιγηραντικό. Προστατεύει το δέρμα από την καταστροφή που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και το κάνει να φαίνεται νέο και λαμπερό.

Ντομάτα
Έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθάει στην αποφυγή εγκαυμάτων από τον ήλιο. Μαζί με τα καροτενοειδή που περιέχει, επιβραδύνει την κυτταρική καταστροφή από τις ελεύθερες ρίζες.

Ξηροί καρποί, κυρίως καρύδια και αμύγδαλα
Πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη και βιταμίνη Ε, λειαίνουν και ενυδατώνουν την επιδερμίδα και απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες. Το αποτέλεσμα είναι ένα λαμπερό και νεανικό δέρμα.

Τυρί cottage
Ιδιαίτερα ευεργετικό για το δέρμα, λόγω ενός απαραίτητου ιχνοστοιχείου που περιέχει, του σεληνίου. Το σελήνιο χρειάζεται στον οργανισμό μας σε πολύ μικρές ποσότητες και μαζί με τη βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτική δράση. Επίσης έχει αντικαρκινική δράση και μειώνει την πιτυρίδα.

Αβοκάντο
Πλούσιο σε βιοτίνη και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Ενυδατώνει, καταπραΰνει το δέρμα και έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Ρόδι
Ο καρπός ροδιού είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε βιταμίνες C, Κ, φυλλικό οξύ, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Πληθώρα μελετών υποστηρίζουν ότι είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό αντιοξειδωτικό τρόφιμο. Τα ρόδια είναι επίσης αντιμικροβιακά, αντιβακτηριδιακά και συμβάλλουν στη γρήγορη ανάρρωση από το κοινό κρυολόγημα.

Μύρτιλλα
Τα μύρτιλλα είναι ένα ακόμη «θαυματουργό» είδος μούρων. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, υπάρχουν επίσης προκαταρκτικές ενδείξεις ότι τα μύρτιλλα μπορεί να καταπολεμούν τη χοληστερόλη και να βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος. Καλύτερα να τα καταναλώνετε ωμά, καθώς διατηρούν της περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C.

 

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο

 

Kafetzopoulos Nikos 1

Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Nutribase Nutrition
213 002 48 54 | 6942 84 24 63 | info@nutribase.gr | www.nutribase.gr | Γρηγορίου Λαμπράκη 19, Γλυφάδα