Πριν μερικά χρόνια, το λάδι καρύδας ήταν εντελώς άγνωστο στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό και μάλλον δύσκολο να εντοπίσει κανείς στην αγορά, ωστόσο όλοι πλέον μιλάνε για το έλαιο με τις αμέτρητες θαυματουργές ιδιότητες, ενώ μία βόλτα σε ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ ή ένα κατάστημα με βιολογικά προϊόντα είναι αρκετή για να το αποκτήσεις κι εσύ.

Λάδι καρύδας: Οι ιδιότητές του

Το λάδι καρύδας έχει αντιγηραντική, αντιοξειδωτική, αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητιασική δράση και χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμετολογία. Πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ενυδατώνει και θρέφει τα ξηρά μαλλιά αλλά και την επιδερμίδα, ενώ παράλληλα έχει τέλειο εξωτικό άρωμα.

 

ladi karydas

 

Πώς θα χρησιμοποιήσεις το λάδι καρύδας

-Ως βασικό συστατικό σε θρεπτικές σπιτικές μάσκες και scrubs (ανάμειξέ το με λίγη ζάχαρη ή με αλάτι για να κάνεις ένα τέλειο scrub σώματος ή με λίγο μέλι για να φτιάξεις μια μάσκα προσώπου).

-Για να ενυδατώσεις ξηρά σημεία του σώματός σου, όπως οι αγκώνες ή οι πατούσες (κάνοντας μασάζ στα επίμαχα σημεία με μικρή ποσότητα έλαιου καρύδας)

-Ως καθαριστικό για να κάνεις ένα αποτελεσματικό ντεμακιγιάζ και να αφαιρέσεις ακόμα και την αδιάβροχη μάσκαρα από τα μάτια σου (αρκεί να βάλεις λίγο λάδι καρύδας σε ένα βαμβάκι και να σκουπίσεις ταμποναριστά).

-Για να αντιμετωπίσεις τα σκασμένα χείλη (κάνε απλώς μασάζ χρησιμοποιώντας ελάχιστη ποσότητα).

-Ως conditioner μαλλιών (αναμειγνύοντάς το με λίγο ζεστό νερό και απλώνοντας σε νωπά μαλλιά).

-Για ενυδάτωση του δέρματος μετά την ηλιοθεραπεία (κάνε απαλό μασάζ σε όλο το σώμα).

 

Το λάδι καρύδας στη διατροφή σου

Το παρθένο λάδι καρύδας δεν οξειδώνεται σε υψηλές θερμοκρασίες οπότε θεωρείται ιδανικό για μαγείρεμα. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να δημιουργήσεις ελαφριά πιάτα με εξωτική γεύση ή να το βάλεις ωμό στις σαλάτες σου. Παράλληλα, πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι το λάδι καρύδας βοηθά στο αδυνάτισμα. Τα λιπαρά οξέα που περιέχει αποτελούν ένα ιδιαίτερο είδος κορεσμένου λίπους που ονομάζονται τριγλυκερίδια μέσης αλύσου (MCTs) τα οποία μεταβολίζονται στο σώμα διαφορετικά από ό,τι τα υπόλοιπα κορεσμένα λίπη και δεν αποθηκεύονται από τον οργανισμό ως λίπος, αλλά χρησιμοποιούνται απευθείας ως ενέργεια.
Προσοχή ωστόσο: Θα πρέπει να διαλέξεις το παρθένο λάδι καρύδας και όχι κάποια εξευγενισμένη μορφή του.