Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η λιποαναρρόφηση και σε ποιες περιπτώσεις όχι;
Η λιποαναρρόφηση ενδείκνυται στις περιπτώσεις όπου υπάρχει τοπικό συσσωρευμένο λίπος ενώ δεν είναι θεραπεία απώλειας βάρους για παχύσαρκα άτομα.
Σε ποια σημεία του σώματος μπορεί να γίνει;
Η λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει πρακτικά οπουδήποτε υπάρχει τοπική λιποαποθήκη. Μερικές συχνές τέτοιες περιοχές είναι π.χ η κοιλιά, τα ψωμάκια, τα γόνατα κ.ά.
Ποια είναι η διαφορά της λιποαναρρόφησης με άλλες θεραπείες όπως η κρυολιπόλυση;
Σε μια εποχή όπου η γενικότερη τάση της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής υπαγορεύει την εφαρμογή όλο και λιγότερο επεμβατικών θεραπειών, η βελτίωση του σχήματος του σώματος με αφαίρεση λίπους δεν αποτελεί εξαίρεση.
Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια αρκετές εναλλακτικές της κλασικής λιποαναρρόφησης, όπως η κρυολιπόλυση και οι ενέσιμες θεραπείες λιποδιάλυσης. Πρόκειται για σαφώς λιγότερο επεμβατικές μεθόδους, που όταν εφαρμοστούν σωστά, με κατάλληλη ένδειξη και τα κατάλληλα μέσα, μπορούν να έχουν καλά αποτελέσματα. Υστερούν όμως σε ένα πολύ βασικό σημείο και αυτό είναι το εξής: Η λιποαναρρόφηση είναι μια διαδικασία που ανάλογα με την ικανότητα και εμπειρία του χειρουργού μπορεί να σμιλεύσει με λεπτομέρεια τις προβληματικές περιοχές. Με ακρίβεια μπορεί να αφαιρεθεί το λίπος που πρέπει, δίνοντας ένα νέο σχήμα στην περιοχή, με απόλυτα προβλέψιμο τρόπο. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και μπορεί να τα δει κανείς αμέσως, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μεθόδους.
Και στην ίδια όμως τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης με την πάροδο του χρόνου η τάση για λιγότερο επεμβατικές θεραπείες έχει επιφέρει τεράστιες αλλαγές, που σκοπό έχουν η διαδικασία να γίνεται όλο και πιο ανώδυνη και η επιστροφή στην καθημερινότητα ταχύτερη. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η power assisted λιποαναρρόφηση (ή PAL για συντομία).
Τι ακριβώς είναι η μέθοδος PAL;
H power assisted λιποαναρρόφηση είναι η εξέλιξη της τεχνικής της λιποαναρρόφησης με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών. Στην τεχνική αυτή η κάνουλα που χρησιμοποιείται για τη λιποαναρρόφηση εκτελεί πολλές μικρές επαναλαμβανόμενες κινήσεις το δευτερόλεπτο, με αποτέλεσμα η διαδικασία να γίνεται πιο ελεγχόμενη, ακριβής και ταχύτερη. Η κίνηση αυτή απομονώνει τα λιποκύτταρα από το περιβάλλον τους και η αφαίρεσή τους γίνεται με ελάχιστο τραυματισμό των ιστών, δηλαδή λιγότερες μελανιές και λιγότερο οίδημα.
Επίσης η ταυτόχρονη αυτή κίνηση της κάνουλας επιτρέπει στον χειρουργό να χρησιμοποιήσει κάνουλες πολύ μικρότερης διαμέτρου από τις συνηθισμένες για την αφαίρεση του ίδιου ή και περισσότερου λίπους στον ίδιο χρόνο. Έτσι, αποφεύγονται οι ανομοιομορφίες στην επιφάνεια του δέρματος (βαθουλώματα και εξογκώματα) που κάποιες φορές προκαλούσε η παραδοσιακή λιποαναρρόφηση. Η επιτάχυνση της όλης διαδικασίας και η συντόμευση του συνολικού χειρουργικού χρόνου επίσης, συνεισφέρει στην ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια της μεθόδου. Για να καταλάβει κανείς πόσο διαφορετική είναι η διαδικασία αυτή από την κλασική, αρκεί να σκεφτεί ότι η διάμετρος των κανουλών είναι μέχρι και 3 φορές μικρότερη από αυτήν του παρελθόντος. Το γεγονός αυτό, εκτός από μικρότερη «ταλαιπωρία» των ιστών, σημαίνει και ελάχιστα ορατές τομές που πλέον σπάνια ξεπερνούν τα 3 χιλιοστά!
Επίσης η χρήση τόσο λεπτών εργαλείων μας επιτρέπει πλέον να σμιλεύσουμε με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια την περιοχή και να πλησιάσουμε προς την επιφάνεια. Έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε ακόμα και εικόνα γράμμωσης, για παράδειγμα στους κοιλιακούς μύες (abdominal etching) και σε άλλα σημεία του σώματος.
Δεν υπάρχει δηλαδή κίνδυνος εμφάνισης ανομοιομορφιών στην επιφάνεια του δέρματος;
Στην τεχνική S.A.F.E (Separation, Aspiration and Fat Equalization) που εφαρμόζουμε, κάθε λιποαναρρόφηση ολοκληρώνεται με τη διαδικασία του equalization, για να εκμηδενίσουμε τον κίνδυνο να απομείνουν έστω και οι πιο μικρές ανωμαλίες στην επιφάνεια. Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να αντιμετωπιστούν και ατέλειες από παλαιότερες αποτυχημένες λιποαναρροφήσεις που πιθανόν να θέλετε διορθώσετε.
Τι άλλο πρέπει να ξέρουμε για τη λιποαναρρόφηση;
Η λιποαναρρόφηση εν γένει αλλά και ειδικότερα η PAL προσφέρει επίσης ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους. Η αφαίρεση του λίπους και η συγκέντρωσή του σε ειδικά δοχεία μας δίνει τη δυνατότητα να το επανατοποθετήσουμε σε ειδικά σημεία του σώματος. Το λίπος, ένας ιστός που τις προηγούμενες δεκαετίες θεωρείτο άχρηστος και ανεπιθύμητος, τώρα αποτελεί το νέο «θησαυρό» του πλαστικού χειρουργού. Μπορούμε με αυτό να δώσουμε νέο σχήμα σε προβληματικές περιοχές (π.χ γλουτοί, πρόσωπο, μαστοί) ακόμα και να βελτιώσουμε ανωμαλίες στην επιφάνεια του δέρματος (βαθουλώματα από κυτταρίτιδα στους γλουτούς, μηρούς), ακόμα και βελτίωση ουλών (κυρίως ατροφικών). Η αναγεννητική ιδιότητα του λίπους και ο μεγάλος αριθμός βλαστοκυττάρων που περιέχει το κάνουν ιδανικό υλικό για μεταμόσχευση καθώς, εκτός από το ότι «γεμίζει» τους χώρους που υστερούν σε όγκο, μπορεί να έχει ευεργετική αναπλαστική δράση σε όλους τους ιστούς συμπεριλαμβανομένου και του δέρματος!
Η λιποαναρρόφηση πονάει;
Η επέμβαση της PAL λιποαναρρόφησης είναι πολύ λιγότερο τραυματική για τους ιστούς με αποτέλεσμα να είναι και ελάχιστα επώδυνη. Η τυπική αίσθηση που έχει κάποιος μετά από μια τέτοια επέμβαση είναι παρόμοια με την αίσθηση «πιασίματος» μετά από άσκηση, η οποία και υποχωρεί πολύ γρήγορα μέσα επόμενα 3-4 εικοσιτετράωρα της επέμβασης.
Πόσος είναι ο χρόνος αποθεραπείας μετά τη λιποαναρρόφηση;
Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων η διαδικασία δεν απαιτεί την παραμονή στο νοσοκομείο. Την ίδια μέρα γίνεται η επιστροφή στο σπίτι και μετά από 2-3 μέρες η επιστροφή στην καθημερινότητα και στην εργασία.
Σημάδια από τη λιποαναρρόφηση θα υπάρχουν;
Τα μοναδικά σημάδια της επέμβασης προέρχονται από τα σημεία εισόδου των κανουλών και πλέον σπάνια ξεπερνούν τα 3-4 χιλιοστά σε μήκος.
Πόσο κοστίζει μια λιποαναρρόφηση;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται από τις περιοχές που θα αντιμετωπιστούν. Ένα ενδεικτικό εύρος τιμών είναι απο 2000 μέχρι 4000 ευρώ, για τη μέθοδο PAL.
Χρειάζεται επανάληψη της θεραπείας ή τα αποτελέσματα είναι μόνιμα;
Αν ακολουθηθεί μια σωστή διατροφή μετά την επέμβαση και συνδυαστεί με άσκηση, τα αποτελέσματα είναι μόνιμα. Σε κάθε περίπτωση, επειδή με τη λιποαναρρόφηση μειώνεται ο αριθμός των λιποκυττάρων μιας περιοχής, ακόμα και αν αυξηθεί το βάρος, το λίπος κατανέμεται πιο ομοιόμορφα.
Ποια είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να κάνει κανείς λιποαναρρόφηση;
Δεν υπάρχουν περιορισμοί ανάλογα με την εποχή. Το καλοκαίρι βέβαια τα συσφιγκτικά ενδύματα που φοράει ο ασθενής μετά την επέμβαση είναι δυσκολότερο ανεκτά.
Ευχαριστούμε πολύ τον Δημήτριο Δρακωτό, Πλαστικό Χειρουργό
Art-Surgery
http://art-surgery.gr/team/drdrakotos/
https://m.facebook.com/drdrakotos/
Ξάνθου 3, Γλυφάδα, ΤΚ. 16674, Αττική, Ελλάδα
+30 210 9681340
drakotos@art-surgery.gr