Κι όμως, μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ενώ η γήρανση είναι αναπόφευκτη, η πρόωρη εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων αποδεικνύεται ότι πολλές οφείλεται σε  καθημερινές συνήθειες που πιθανώς δεν καταλαβαίνουμε καν πόσο μας κοστίζουν.

Δες ποιες είναι αυτές και προσπάθησε να τις διορθώσεις.

 

#1. Δεν τρως αρκετά λαχανικά

Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως superfoods. Στην πραγματικότητα, αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση αρκετών από αυτές τις τροφές μπορεί να αποτρέψει τις βλάβες που προκαλούν την πρόωρη γήρανση του δέρματός σου. Τα φρούτα και τα λαχανικά, ειδικά το σπανάκι, οι γλυκοπατάτες, τα πορτοκάλια, οι κόκκινες πιπεριές, οι φράουλες, τα σπαράγγια και τα μανιτάρια είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που καταπολεμούν τις βλάβες των ελεύθερων ριζών και διατηρούν τα κύτταρα του δέρματος υγιή. Η βιταμίνη Ε μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να προστατέψεις το δέρμα σου από την υπεριώδη ακτινοβολία και να μειώσει τη φλεγμονή.

 

#2. Καπνίζεις αρκετά και καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ

Δεν είναι μυστικό πως το κάπνισμα και το αλκοόλ βλάπτουν όχι μόνο την υγεία αλλά και το δέρμα σου. Γνωρίζεις ήδη πως το κάπνισμα βλάπτει σχεδόν κάθε σωματικό όργανο και σύστημα οργάνων στο σώμα, αλλά μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ακόμη πως όσοι καπνίζουν έχουν πιο έντονες σακούλες κάτω από τα μάτια, ρυτίδες γύρω από τα χείλη και προγούλι. Η κατανάλωση αλκοόλ, από την άλλη πλευρά, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο δέρμα σου, οδηγώντας σε φλεγμονή και βλάβη από ελεύθερες ρίζες. Επιπρόσθετα το αλκοόλ τείνει να αφυδατώσει το δέρμα μας, κάνοντάς το να φαίνεται ξηρό και τραχύ.

 

#3. Δεν κοιμάσαι όσο πρέπει

Το να κοιμάσαι τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ κάνει θαύματα στην επιδερμίδα σου (για να μην αναφέρουμε και την ψυχική σου υγεία). Τα κύτταρα του δέρματος λειτουργούν σε ένα κιρκαδικό ρυθμό, παρόμοιο με τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης που σε κάνει να νυστάζεις το βράδυ και να ξυπνάς το πρωί. Το βράδυ, το σώμα σου «επισκευάζει» τις ζημιές που υπέστη κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμπεριλαμβανομένης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της βλάβης από τον ήλιο κ.ο.κ. Έτσι, όταν παραβλέπεις τον ύπνο, η όλη διαδικασία αποσυντονίζεται και το δέρμα σου δεν μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα, πράγμα που τελικά οδηγεί σε λιγότερο υγιή κύτταρα και πρόωρη γήρανση.