Η φθορά των μαλλιών είναι κάτι που σε γενικές γραμμές δεν μπορούμε να αποφύγουμε, ειδικά αν τα υποβάλλουμε σε οποιοδήποτε είδος επεξεργασίες, από βαφή και ανταύγειες μέχρι styling. Υπάρχουν όμως τρόποι να τα προστατεύουμε και να αποφύγουμε τη δημιουργία της ενοχλητικής και αντιαισθητικής ψαλίδας; Σε μεγάλο βαθμό, ναι.

Η γενική οδηγία παραμένει να αποφεύγεις όσο μπορείς περισσότερο τις βαφές και το θερμικό styling, ωστόσο να τι άλλο μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τη φθορά της τρίχας.

Σταμάτα να τρίβεις τα μαλλιά σου με την πετσέτα
Όταν βγαίνεις από το μπάνιο, αντί να τα τρίβεις με την πετσέτα για να φύγουν τα πολλά νερά, προτίμησε να κάνεις ταμποναριστές και απαλές κινήσεις. Θυμήσου ότι τα βρεγμένα μαλλιά είναι και πιο εύθραυστα, άρα θέλουν ακόμα περισσότερη προσοχή!
Extra tip: Στο εμπόριο μπορείς να βρεις πετσέτες πιο φιλικές προς την τρίχα που αποτρέπουν μάλιστα το φριζάρισμα.

Μην τα χτενίζεις «βίαια»
Όπως είπαμε και πιο πάνω, τα βρεγμένα μαλλιά απαιτούν πιο ήπια μεταχείριση. Γι’ αυτό, μετά το λούσιμο, ξέμπλεξέ τα κάνοντας μικρές και απαλές κινήσεις. Χώρισε τα μαλλιά σου σε sections και δούλεψε κάθε section ξεκινώντας από κάτω και ανεβαίνοντας σιγά σιγά προς τη ρίζα.
Extra tip: Ιδανικά, αντί για βούρτσα, χρησιμοποίησε μια χτένα με χοντρά δόντια.

Άφησέ τα να στεγνώσουν όσο το δυνατόν πιο φυσικά
Ακόμα κι αν πρόκειται τελικά να χρησιμοποιήσεις πιστολάκι για να τα φορμάρεις, άφησέ τα να στεγνώσουν φυσικά για όσο περισσότερο γίνεται. Όσο πιο πολύ αποφεύγεις τη θερμότητα από το πιστολάκι, τόσο καλύτερο είναι για τα μαλλιά σου!
Extra tip: Εναλλακτικά, προτίμησε για το αρχικό στέγνωμα να χρησιμοποιείς το πιστολάκι στην κρύα ή μέτρια ρύθμιση.

Όταν ισιώνεις τα μαλλιά σου με το πιστολάκι, κάν’το σωστά
Ξεκίνα απλώνοντας στα μαλλιά σου ένα προϊόν προστασίας από τη θερμότητα. Στη συνέχεια, προσπάθησε να μην κολλάς το στόμιο από το πιστολάκι στα μαλλιά σου και η φορά του να μην είναι εντελώς κάθετη, αλλά πλάγια σε αυτά.
Extra tip: Προτίμησε βούρτσες με φυσική τρίχα και μην περνάς κάθε τούφα πολλές φορές.

Βρες τη σωστή θερμοκρασία στην πρέσα ισιώματος
Ακόμα κι αν έχεις χοντρά μαλλιά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ρυθμίζεις την πρέσα στη μέγιστη θερμοκρασία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιδανική θερμοκρασία για γρήγορο αποτέλεσμα και διάρκεια είναι οι 180 βαθμοί Κελσίου. Αντίθετα, αν έχεις ρυθμισμένη την πρέσα σε βαθμούς υψηλότερους από τους 200, το μόνο που πετυχαίνεις είναι να καταστρέφεις την κερατίνη της τρίχας, αλλά όχι και να έχεις πιο γρήγορα ή καλύτερα αποτελέσματα! Από την άλλη, είναι λάθος να ρυθμίζουμε την πρέσα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Το αποτέλεσμα θα είναι απλώς να κάνουμε περισσότερα περάσματα σε κάθε τούφα και τελικά να προκαλέσουμε μεγαλύτερη φθορά! Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να περνάμε κάθε τούφα περισσότερες από δύο φορές (για να το επιτύχουμε, είναι προτιμότερο να δουλεύουμε κάθε φορά μικρότερες τούφες).
Extra tip: Για πολύ λεπτά μαλλιά, η ιδανική θερμοκρασία μπορεί να είναι χαμηλότερη από τους 180, στους 160 περίπου βαθμούς.

Χρησιμοποίησε προϊόντα που κάνουν καλό στα μαλλιά σου
Μη διαλέγεις σαμπουάν ή προϊόντα styling στην τύχη. Διάλεξε εκείνα που απευθύνονται στις απαιτήσεις της τρίχας σου, και κυρίως εκείνα που βλέπεις ότι όντως κάνουν τα μαλλιά σου να δείχνουν πιο υγιή, δυνατά και λαμπερά.
Extra tip: Αν έχεις ήδη λίγη ψαλίδα στις άκρες, απλώνοντας λαδάκια ή σιλικόνη δεν θα τη διορθώσεις, απλώς θα την «καμουφλάρεις», κάνοντας τα μαλλιά να φαίνονται πιο λεία και λαμπερά. Τα λαδάκια και γενικώς η ενυδάτωση λειτουργούν προληπτικά, για να αποφύγεις την ψαλίδα ή για να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα.

Άλλαξε τη μαξιλαροθήκη σου
Η τριβή ανάμεσα στο ύφασμα της μαξιλαροθήκης και τα μαλλιά σου όσο κοιμάσαι προκαλεί φθορά στην τρίχα και επιδεινώνει τόσο το φριζάρισμα όσο και το πρόβλημα της ψαλίδας. Για να μειώσεις αυτή την τριβή, χρησιμοποίησε μαξιλαροθήκες από πιο «γυαλιστερό» ύφασμα, όπως για παράδειγμα μετάξι ή σατέν.
Extra tip: Για έξτρα ενυδάτωση, μια φορά την εβδομάδα άπλωσε κυρίως στις άκρες των μαλλιών σου κάποιο φυτικό έλαιο (πχ λάδι καρύδας, αμυγδαλέλαιο ή και ελαιόλαδο) και κοιμήσου με αυτό.

Επισκέψου τον κομμωτή σου
Από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί η ψαλίδα, ο τρόπος για να τη «διορθώσεις» είναι κουρεύοντας τις άκρες των μαλλιών σου. Γι’ αυτό, αντί να αποφεύγεις το ραντεβού με τον κομμωτή σου, πιστεύοντας ότι έτσι θα γλιτώσεις πόντους από το μήκος τους, κάνε ένα τακτικό καθάρισμα στις άκρες.
Extra tip: Ο ιδανικός χρόνος ανάμεσα στις επισκέψεις σου για καθάρισμα ώστε να καταφέρνεις παράλληλα να τα μακραίνεις; Περίπου δύο μήνες (με προϋπόθεση έναν «συνετό» κομμωτή, που όταν λέει δύο πόντους εννοεί όντως δύο!).