Τα περιποιημένα νύχια είναι πάντοτε «της μόδας» και γι' αυτό κάθε γυναίκα θα πρέπει να τα φροντίζει. Εκτός όμως από το στυλ μας, τα νύχια μας λένε πολύ περισσότερα από αυτά που νομίζουμε και για την υγεία μας.

Αυτά είναι τα 6 βασικά πράγματα που αποκαλύπτουν, ανάλογα με την κατάστασή τους:


#1. Λευκές κηλίδες

Ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε μερικούς μύθους: Πιθανόν να έχεις ακούσει ότι τα λευκά στίγματα πάνω στα νύχια οφείλονται στην έλλειψη ασβεστίου και γι' αυτό θα «πρέπει να ξεκινήσεις να πίνεις περισσότερο γάλα» όπως συχνά έλεγαν οι περισσότερες μαμάδες. Κι όμως, αυτή η εξήγηση είναι περισσότερο μύθος παρά πραγματικότητα. Οι λευκές κηλίδες στα νύχια σου, λοιπόν, προκαλούνται από κάποιου είδους μικροτραυματισμούς στη βάση-μήτρα του νυχιού, που μπορεί να έχεις πάθει ακόμη και αν δεν το έχεις καταλάβει.

#2. «Ανάγλυφα» νύχια με κάθετες γραμμές

Αν τα νύχια σου είναι ανάγλυφα και έχουν αρχίσει να εμφανίζουν κάθετες γραμμές που ξεκινούν από την άκρη και φτάνουν έως τη βάση του νυχιού, είναι πιθανό να φταίει η χρήση ασετόν, ο συνδυασμός απορρυπαντικών με ζεστό νερό ή μικροτραυματισμοί αλλά μπορεί και ο λόγος να είναι η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.


#3. Αδύναμα και εύθραυστα νύχια

Αν τα νύχια σου είναι εύθραυστα και λεπτά, οι βασικοί «ύποπτοι» είναι πολλοί: Η συχνή χρήση απορρυπαντικών και καθαριστικών του σπιτιού με χημική σύσταση χωρίς τη χρήση γαντιών, το ζεστό νερό, η έκθεση των χεριών (άρα και των νυχιών) σε μέρη με χαμηλά επίπεδα υγρασίας, η υπερβολική χρήση ασετόν, η αφυδάτωση, αλλά και η έλλειψη βιταμινών και πρωτεϊνών είναι μερικοί από αυτούς. Τα ξηρά ή εύθραυστα νύχια, όμως, μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο νερό, τα επίπεδα κερατίνης (η πρωτεΐνη των νυχιών και των μαλλιών) στον οργανισμό σου είναι χαμηλά και γενικότερα πως η διατροφή σου θα πρέπει να είναι πιο ισορροπημένη και πλούσια σε βιταμίνες και λαχανικά.

 

natural nails 10 for gel manicure 1 5943312 regular

#4. Άτονα νύχια

Αν τα νύχια σου έχουν ένα αλλόκοτο, χλωμό χρώμα, τότε αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου ή αναιμία. Φρόντισε τη διατροφή σου (βάλε στο εβδομαδιαίο μενού τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι) ή απλά πάρε ένα συμπλήρωμα σιδήρου.


#5. Πράσινα νύχια

Αν δεις τα νύχια σου να πρασινίζουν, τότε κάποιος μύκητας ή μικρόβιο έχει κάνει την επίσκεψή του και γι' αυτό θα πρέπει να επισκεφθείς έναν δερματολόγο, που θα σου συστήσει συγκεκριμένη θεραπεία.

#6. Κίτρινα νύχια

Αν τα νύχια σου έχουν μία κιτρινωπή απόχρωση, αυτό πιθανόν να οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι τα βάφεις συνεχώς, αφετέρου στο ότι επιλέγεις συνέχεια σκουρόχρωμα- έντονα βερνίκια για το μανικιούρ σου (καφέ, κόκκινο...). Κάνε ένα διάλειμμα, λοιπόν, μεταξύ των μανικιούρ σου και αμέσως θα δεις το φυσικό, ροζ χρώμα να επανέρχεται στην επιφάνειά τους. Επιπλέον, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα στα νύχια, ενώ και το ενδεχόμενο της ονυχομυκητίασης είναι πιθανό.

 

Δες ακόμη...

Οδηγός για τέλεια κάλυψη: Πού μπορείς να χρησιμοποιήσεις το concealer εκτός από τα μάτια σου