Αν δεν έχετε ακούσει ακόμα για τα acai berries (προφέρονται «Ασάι»), τότε πραγματικά θα ενθουσιαστείτε με αυτή την ανακάλυψη, όπως ακριβώς ενθουσιάστηκα κι εγώ.

Τα acai berries είναι μούρα από τα τροπικά δράση του Αμαζονίου, που αποτελούσαν ανέκαθεν μέρος της καθημερινής διατροφής των Βραζιλιάνων, ωστόσο έγιναν γνωστά στον υπόλοιπο κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για ένα σούπερ αντιοξειδωτικό φρούτο, το οποίο οι πολεμιστές στον Αμαζόνιο έτρωγαν πριν από τη μάχη, καθώς δίνει δύναμη, ενέργεια και αντοχή. Όμως, εκτός από τα τεράστια οφέλη για τον οργανισμό (μεταξύ άλλων είναι πηγή βιταμίνης C, ασβεστίου, σιδήρου και βιταμίνης Α και έχει ήδη μπει στη λίστα με τα super foods), μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή του βοηθά στο αδυνάτισμα!

Από τα acai berries γίνεται λοιπόν το acai bowl, που στην πραγματικότητα είναι ένα smoothie, που δεν πίνεται αλλά τρώγεται – και μάλιστα μοιάζει πολύ στη γεύση με παγωτό!.

Για να το φτιάξετε, θα χρειαστείτε:
-2 κουταλιές σκόνη από acai berries (θα τη βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα)
-1 κεσεδάκι γιαούρτι
-1 μπανάνα κατεψυγμένη
-1 -2 κουταλιές μέλι
-1 μπανάνα ωμή για το γαρνίρισμα
-Ξηρούς καρπούς, δημητριακά ή ό,τι άλλο θέλετε (επίσης για το γαρνίρισμα)

Εκτέλεση:

Βάλτε από το προηγούμενο βράδυ μια μπανάνα (αν έχετε, προσθέστε και μερικές φράουλες ή άλλα μούρα) στην κατάψυξη. Είναι πολύ σημαντικό βήμα για να πετύχετε την τέλεια παγωμένη υφή στο smoothie, που θα το κάνει να μοιάζει με παγωτό!

 

acai bowl 1

 

Συμβουλή: Βάλτε τη μπανάνα κομμένη σε μεγάλες ροδέλες, γιατί θα είναι δύσκολο να την κόψετε αφού παγώσει. Εγώ χρησιμοποιώ αντικολλητικό χαρτί και προσπαθώ να μην ακουμπάνε το ένα κομμάτι με το άλλο όταν τη βάζω στην κατάψυξη.

 

acai bowl μούρα acai

 

Αφού παγώσουν, βγάλτε τα φρούτα από την κατάψυξη και βάλτε τα στο μπλέντερ μαζί με το γιαούρτι. Προσθέστε τη σκόνη acai και χτυπήστε για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να πολτοποιηθούν τα παγωμένα φρούτα και το μείγμα να έχει μια παχύρευστη υφή. Προσθέστε το μέλι (ξεκινήστε με 1 κουταλιά και προσθέστε μέχρι να είναι όσο γλυκό το θέλετε), χτυπήστε για άλλα 2-3 δευτερόλεπτα και σερβίρετε σε ένα μπολ (εξ ου και ... acai bowl!).

 

acai bowl 3

 

Κόψτε την ωμή μπανάνα σε ροδέλες και γαρνίρετε με αυτή το μπολ, προσθέτοντας κάτι τραγανό, όπως δημητριακά, granola ή ό,τι άλλο θέλετε.

 

acai bowl 4

 

Εγώ έβαλα granola, goji berries και σπόρους chia (τα πήρα όλα από το κατάστημα με τα βιολογικά από όπου πήρα και τη σκόνη acai berries). Στο τέλος πρόσθεσα ελάχιστα corn flakes ολικής άλεσης.

Ιδανικά, φάτε το για πρωινό! Και πείτε μου πώς σας φάνηκε :)

 

Βρείτε περισσότερες προτάσεις και συνταγές από τη διατροφή μου εδώ.