Με ρωτάτε συχνά στα social media πόσα κιλά είμαι. Με ρωτάνε και σε συνεντεύξεις μου καμιά φορά. Σήμερα θα σας απαντήσω (κάντε υπομονή μέχρι το τέλος του κειμένου), αλλά η αλήθεια είναι ότι συνήθως δεν ξέρω, γι’ αυτό και δεν απαντάω.

Δεν προσπαθώ να κρύψω τα κιλά μου, το θεωρώ άλλωστε πολύ χαζό, αφού το σώμα μου έτσι κι αλλιώς το βλέπετε - και, όταν παίρνω κανένα κιλάκι, κι αυτό το βλέπετε. Απλώς γενικά δεν ζυγίζομαι. Δεν έχω καν ζυγαριά στο σπίτι! Και πιστεύω ότι αυτή είναι η καλύτερη συμβουλή που έχω να σας δώσω: Σταματήστε να ζυγίζεστε με εμμονή καθημερινά.

Γιατί;

Όπως μάλλον ξέρετε, τα κιλά είναι ένας αριθμός πολύ σχετικός. Εκτός από το «βαρύ κόκαλο» που έλεγαν οι γιαγιάδες μας, πράγματι ρόλο στην ένδειξη της ζυγαριάς μας παίζουν πολλά πράγματα και, κυρίως, η μυϊκή μας μάζα. Έτσι, μπορεί να είμαστε (και να δείχνουμε) απόλυτα fit, αλλά η ζυγαριά μας να λέει ότι παχύναμε!

Μερικοί από τους υπόλοιπους λόγους για τους οποίους η ζυγαριά μας μπορεί να μας λέει... ψέματα, είναι η κατανάλωση πολλών υγρών ή ενός πλούσιου γεύματος (που θα φανούν στη ζυγαριά, αλλά αυτό είναι κάτι παροδικό και δεν σημαίνει ότι έχουμε όντως παχύνει μέσα σε λίγες ώρες), η γυμναστική που έχουμε κάνει εκείνη την ημέρα (αμέσως μετά την προπόνηση μπορεί να ζυγίζουμε λιγότερο, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε χάσει κυρίως υγρά) και η φάση του κύκλου μας (οι ορμονικές μεταβολές που σχετίζονται με τον κύκλο μιας γυναίκας μπορεί να προκαλέσουν παροδική αύξηση του βάρους της).

Η συμβουλή μου λοιπόν είναι να μην κοιτάτε με εμμονή τι λέει η ζυγαριά σας, αλλά να... ακούτε το σώμα σας. Είναι σίγουρο ότι, αν πάρετε 2-3 κιλά, θα το καταλάβετε στα ρούχα σας. Δεν χρειάζεστε έναν αριθμό για να σας το πει αυτό. Το αντιλαμβάνεστε, το νιώθετε, το βλέπετε στον καθρέφτη σας.

Κρατήστε μια... τυπική σχέση με τη ζυγαριά σας (θα σας πρότεινα να ζυγίζεστε 1-2 φορές τον μήνα, μόνο για να έχετε μια γενική εικόνα που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον έλεγχο) και ακούστε περισσότερο το σώμα σας. Αυτό τα ξέρει όλα!

Υ.Γ.: Για να απαντήσω πάντως, όπως υποσχέθηκα στην αρχή του κειμένου, την τελευταία φορά που ζυγίστηκα ήμουν 57 κιλά.