Αν λοιπόν αποφάσισες να ξεκινήσεις το τρέξιμο ή αν απλώς θέλεις να αντικαταστήσεις τα παλιά σου αθλητικά παπούτσια (θυμήσου ότι πρέπει να τα αντικαθιστούμε κάθε 500-600 χιλιόμετρα), δες όσα πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις ένα νέο ζευγάρι:
- Το βασικότερο για να διαλέξεις το παπούτσι που θα σε βοηθήσει να μην τραυματιστείς είναι να ξέρεις ποιος είναι ο τύπος του πέλματός σου. Στα μεγάλα καταστήματα αθλητικών, μπορείς να κάνεις πελματογράφημα, για να μάθεις ποιο είναι το είδος της ποδικής καμάρας σου (χαμηλή, κανονική, υψηλή) και πώς πατάς το πέλμα σου (τύπος πρηνισμού). Στη συνέχεια, οι εξειδικευμένοι υπάλληλοι θα πρέπει να είναι σε θέση να σου υποδείξουν τα παπούτσια που κάνουν για εσένα.
-Άλλοι παράγοντες που θα πρέπει να έχεις υπόψη είναι το σωματικό σου βάρος αλλά και το πού, πόσο συχνά και για πόσο μεγάλες αποστάσεις θα χρησιμοποιήσεις τα συγκεκριμένα παπούτσια. Αν πρόκειται, για παράδειγμα, να τρέξεις σε ανώμαλο έδαφος, θα χρειαστεί να το αναφέρεις στον πωλητή, ώστε να σου προτείνει κάτι που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας τέτοιας άσκησης.
-Μην αγοράζεις αθλητικά (αλλά και γενικώς) παπούτσια τις πρωινές ώρες, που τα πόδια είναι ξεκούραστα. Προτίμησε να τα δοκιμάσεις το απόγευμα, που τα πέλματά σου θα είναι λίγο πρησμένα -όπως ακριβώς και όταν τρέχεις- ώστε στην πράξη να μην αποδειχθούν πιο στενά από ό,τι χρειάζεσαι.
-Έχε στο νου σου ότι στα αθλητικά παπούτσια φοράμε περίπου μισό νούμερο μεγαλύτερο από ό,τι στα υπόλοιπα. Σκέψου επίσης την κάλτσα με την οποία θα το φοράς. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να σε «χτυπάει» πουθενά, γιατί θα είναι απλώς αδύνατο να γυμναστείς φορώντας το.
- Δώσε σημασία στην αντικραδασμική προστασία. Προτίμησε σε κάθε περίπτωση αθλητικά παπούτσια με ειδική τεχνολογία που απορροφά τους κραδασμούς και μην προτιμήσεις μοντέλα που ίσως είναι φθηνότερα, δεν θα προστατεύουν όμως τις αρθρώσεις σου.
-Μην παρασύρεσαι από τη Μόδα: Το ζήτημα στην αγορά ενός running παπουτσιού δεν είναι να είναι όμορφο!