Τα θετικά:
-Είναι γνωστό πως οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στον έλεγχο των επιπέδων λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και προφυλάσσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου.
-Με την αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ακατέργαστων δημητριακών (ολικής άλεσης δημητριακών) και λαδιού (κυρίως ελαιολάδου) θωρακίζεται ο οργανισμός με καροτίνες (β-καροτίνη, λυκοπένιο), βιοφλαβονοειδή (κουερσιτίνη και λουτεϊνη) και βιταμίνες.
-Επίσης, η μείωση της κατανάλωσης του κορεσμένου λίπους που συναντάται σε πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέατα συγκαταλέγεται στα σημαντικά πλεονεκτήματα της νηστείας.
Οι ελλείψεις που μπορεί να συνεπάγεται μια όχι καλά προγραμματισμένη φυτοφαγική διατροφή:
Σε πρωτεΐνες
Για να την αποφύγεις, προτίμησε τροφές όπως τα όσπρια, ο κιμάς σόγιας και το ταχίνι. Πλούσια σε πρωτεΐνες είναι επίσης τα θαλασσινά όπως τα όστρακα, οι γαρίδες και τα μαλάκια.
Σε ασβέστιο
Καλές πηγές ασβεστίου είναι τα μικρά ψάρια με τα κόκκαλα, τα όσπρια, οι μπάμιες, το μπρόκολο, τα αντίδια και τα αμύγδαλα.
Σε σίδηρο
Για να αυξήσεις την απορρόφηση του σιδήρου που προέρχεται από φυτικές τροφές όπως για παράδειγμα τα όσπρια, προτίμησε να τα συνδυάζεις με τρόφιμα με ηψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (πχ λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, ντομάτες).
Σε Βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης – και αυτό είναι ίσως το πιο βασικό σημείο που χρήζει προσοχής κατά τη διάρκεια της νηστείας αλλά και για όσους επιλέγουν τη χορτοφαγία. Ειδικά στους τελευταίους, συνίσταται η λήψη της μέσα από συμπληρώματα διατροφής. Καλές «νηστίσιμες» πηγές, ωστόσο, της Β12 είναι τα οστρακοειδή, καθώς και τα εμπλουτισμένα με Β12 δημητριακά.
Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο
Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Nutribase Nutrition
213 002 48 54 | 6942 84 24 63 | info@nutribase.gr | www.nutribase.gr | Γρηγορίου Λαμπράκη 19, Γλυφάδα