Το κωπηλατικό υπήρξε για πολλά χρόνια ένα από τα πιο υποτιμημένα μηχανήματα των γυμναστηρίων. Ωστόσο, με την παρουσία του σε training studios και crossfit boxes (αλλά και με την επιρροή της Claire Underwood του House of Cards), η κωπηλατική έχει αρχίσει να έχει όλο και περισσότερους πιστούς fans.

Και όχι άδικα.

Αποδίδοντας τη φυσική κίνηση της κωπηλασίας, σε κλειστό χώρο, η κωπηλατική μηχανή γυμνάζει αποτελεσματικά σχεδόν όλες τις μυϊκές ομάδες, τόσο στο πάνω όσο και στο κάτω μέρος του σώματος, ενώ ταυτόχρονα είναι μια πολύ καλή αερόβια άσκηση. Επιπλέον, δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις, ενώ καίει άπειρες θερμίδες και εκτοξεύει τον μεταβολισμό!

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις στο κωπηλατικό μηχάνημα: Μια διαλειμματική προπόνηση! Δοκίμασε να κάνεις 5 δίλεπτους γύρους. Ενδιάμεσα, σήκω από το μηχάνημα για ένα περίπου λεπτό, περπάτα και κάνε μερικές διατάσεις. Ξανακάθισε για τον επόμενο γύρο.

Παρ’ όλα αυτά, για να κάνεις μια αποτελεσματική και ασφαλή προπόνηση με το κωπηλατικό μηχάνημα, θα πρέπει να έχεις σωστή τεχνική και να αποφύγεις τα λάθη που οι περισσότεροι αρχάριοι κάνουν κατά την εκτέλεση της κίνησης. Για παράδειγμα, πρέπει να προσέχεις να μη σκύβεις μπροστά αλλά και μη σηκώνεις τα χέρια σου πολύ ψηλά (στην τελική θέση, τα χέρια σου θα πρέπει να μένουν στο ύψος των πλευρών σου και να μη φτάνουν μέχρι το σαγάνι σου).

Στο παρακάτω βίντεο θα δεις τη σωστή τεχνική της κωπηλατικής αλλά και αναλυτικά όλα τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις: