Βγαίνεις από ένα μάθημα hot yoga μούσκεμα στον ιδρώτα και νιώθεις ότι έχεις κάψει πολύ περισσότερες θερμίδες από ό,τι με το τζόκινγκ στο πάρκο της γειτονιάς σου, όπου το μπλουζάκι σου μόλις που βράχηκε; Ξανασκέψου το.

Η αλήθεια είναι πως ο ιδρώτας είναι η αντίδραση του σώματός σου στην αύξηση της θερμοκρασίας (βοηθά το σώμα σου να δροσιστεί και να ρίξει τη θερμοκρασία του) αλλά δεν υποδεικνύει ούτε πόσο αποτελεσματική ήταν η προπόνησή σου ούτε πόσες θερμίδες έκαψες κατά τη διάρκειά της.

Το πόσο ιδρώνει κανείς όταν ασκείται εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: Από το φύλο του (οι άνδρες ιδρώνουν περισσότερο από τις γυναίκες), την ηλικία του (νεότερα άτομα ιδρώνουν περισσότερο από πιο ηλικιωμένα), το σωματικό του βάρος (όσο μεγαλύτερο, τόσο περισσότερος και ο ιδρώτας), ακόμα και από τη φυσική του κατάσταση (πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι, όσο πιο fit είναι κάποιος, τόσο περισσότερο ιδρώνει)! Παράλληλα όμως, ο ιδρώτας εξαρτάται και από τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τις μέρες που ιδρώνεις πολύ κάνες πιο δυνατή ή πιο αποτελεσματική προπόνηση από ό,τι τις μέρες που δεν ιδρώνεις τόσο. Τέλος, το πόσο ιδρώνουμε εξαρτάται και από τον ίδιο τον οργανισμό: Κάποιοι άνθρωποι απλώς ιδρώνουν περισσότερο από τους άλλους!