Τις μέρες μετά από μια έντονη προπόνηση ή ασκήσεις με βάρη, μπορεί να αισθανθείς μυϊκό πόνο και δυσκαμψία, το γνωστό «πιάσιμο». Αυτό ακριβώς το συναίσθημα, που όταν ξυπνάς την επόμενη μέρα νιώθεις λες και σε έχει χτυπήσει φορτηγό, ονομάζεται DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness), δηλαδή καθυστερημένος μυϊκός πόνος.

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να τον προλάβεις ή να τον αντιμετωπίσεις και παρακάτω θα δεις μία λίστα με βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το γυμναστήριο για να γλιτώσεις από το πιάσιμο.

-Πιες ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ ή καφεϊνούχο τσάι πριν την προπόνηση για να αυξήσεις τη μυϊκή δύναμη και την αντοχή σου και να μειώσεις την πιθανότητα πόνου.

-Φάε ένα πρόχειρο σνακ χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες με κάποια πρωτεΐνη.

-Κάνε σωστή προθέρμανση προκειμένουν να προετοιμάσεις τους μυς και τις αρθρώσεις σου.

-Μην σταματάς απότομα κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. Αντίθετα, συνέχισε να κινείσαι σταθερά προκειμένου να αποσταλεί φρέσκο αίμα στους καταπονημένους μυς.

-Προσπάθησε να παραμένεις ενυδατωμένη πίνοντας νερό κάθε 15 λεπτά.

-Εάν ιδρώνεις πολύ και κάνεις ένα πρόγραμμα με μεγάλη διάρκεια, είναι σημαντικό να αντικαταστήσεις τους χαμένους ηλεκτρολύτες με αθλητικό ποτό ή τροφές πλούσιες σε ηλεκτρολύτες (μπανάνες-αβοκάντο).

-Αμέσως μετά την προπόνηση, κάνε ένα κρύο ντους για να μειώσεις τη φλεγμονή των μυών ή δοκίμασε ένα λουτρό πάγου, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον πόνο των μυών κατά 20%.

-Φάε ένα σνακ που έχει αναλογία 4:1 υδατανθράκων/πρωτεϊνών, για να αποκαταστήσεις τα θρεπτικά συστατικά που έχουν χαθεί από τους μυς. Καλές επιλογές είναι ένα σοκολατούχο γάλα ή ένα σνακ πρωτεΐνης που περιέχει χυμό κερασιού, το οποίο έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τον πόνο.