Η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μέσα από τη διατροφή μας δεν συνεπάγεται και την πλήρη απορρόφησή τους από τον οργανισμό μας. Πρωτεΐνες, σίδηρος, βιταμίνες και άλλα στοιχεία πολύτιμα για την υγεία μας μπορούν να έχουν πολλαπλάσια οφέλη για τον οργανισμό μας αν μαγειρευτούν ή καταναλωθούν σωστά.

Δες 5 τρόπους για να τρως πιο «έξυπνα» και υγιεινά:

-Ο τρόπος μαγειρέματος των λαχανικών έχει μεγάλη σημασία για τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών τους. Σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), οι πατάτες διατηρούν 75% περισσότερο κάλιο αν βραστούν ολόκληρες. Παράλληλα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Newcastle βρήκαν ότι τα βρασμένα καρότα είναι κατά 25% πιο πλούσια στην αντικαρκινική ουσία φαλκαρινόλη αν μαγειρευτούν ολόκληρα και όχι κομμένα σε κομμάτια.

-Σε ό,τι αφορά τα φρούτα, οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα πορτοκάλια φαίνεται πως έχουν τη μεγαλύτερη «πυκνότητα» σε θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με αυτόν τον πίνακα του Centers for Disease Control and Prevention (CDC) των ΗΠΑ. Από λαχανικά, το σέσκουλο, το σπανάκι και το κινέζικο λάχανο είναι μερικές από τις καλύτερες επιλογές.

- Για να αυξήσεις την απορρόφηση του σιδήρου που προέρχεται από φυτικές τροφές όπως για παράδειγμα τα όσπρια, προτίμησε να τα συνδυάζεις με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C. Για παράδειγμα, στα ρεβίθια μπορείς να προσθέσεις λεμόνι και στις φακές φρέσκια ντομάτα ή να καταναλώσεις ένα πορτοκάλι ή ένα μανταρίνι μετά το γεύμα. Απόφυγε ωστόσο να καταναλώνεις τις φυτικές πηγές σιδήρου μαζί με καφέ, τσάι, χαμομήλι, κακάο και γαλακτοκομικά.

-Παράλληλα, μελέτη έδειξε ότι η απορρόφηση σιδήρου πιθανότατα αυξάνεται όταν η διατροφή μας είναι πλούσια σε ινουλίνη. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα στον πολυσακχαρίτη ινουλίνη είναι οι αγκινάρες, τα σπαράγγια, το σκόρδο και το πράσο.

-Όσο για την πρωτεΐνη από φυτικές πηγές: Ο συνδυασμός των οσπρίων με δημητριακά (σιτάρι, κριθάρι, ρύζι, καλαμπόκι, μακαρόνια) ή με ξηρούς καρπούς έχει ως αποτέλεσμα υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη - δηλαδή καλύτερα απορροφήσιμη από τον οργανισμό. Ο συνδυασμός πάντως δεν είναι απαραίτητο να επιτευχθεί στο ίδιο γεύμα, αλλά κατά τη διάρκεια του 24ώρου.