Αυτή τη στιγμή είμαι στα παρασκήνια μιας φωτογράφησης και όπως πάντα η συζήτηση μεταξύ όλων των συντελεστών περιστρέφεται γύρω από τον έρωτα.

«Υπάρχει παντοτινός έρωτας;»
«Και τι κάνεις αν φύγει μακριά ο άνθρωπός σου;»
«Μπορείς να το ξεπεράσεις;»
«Κι αν ναι, σε πόσο καιρό;»

Και οι ερωτήσεις συνεχίζονται...

«Γιατί να ερωτεύομαι πάντα ανθρώπους που με καταστρέφουν; Που μου κάνουν κακό;»
«Γιατί να νιώθω πως δεν έχω αγαπηθεί ποτέ αληθινά;»

Ερωτήσεις που λίγο πολύ όλοι έχουμε κάνει στον εαυτό μας. Όλοι έχουμε βιώσει την απόρριψη, τον χωρισμό, τον πόνο, τον πάτο. Όλοι έχουμε πέσει, απλώς άλλοι επιλέγουν να σηκωθούν γρηγορότερα και άλλοι μένουν χαμηλά, γιατί ουσιαστικά δεν θέλουν να σηκωθούν. Δεν θέλουν να προχωρήσουν τη ζωή τους. Νιώθουν ενοχές. Πιστεύουν πως θα προδώσουν τον «παντοτινό τους έρωτα» αν ερωτευτούν ξανά. Ποιον παντοτινό έρωτα όμως; Αν αυτό το συναίσθημα δεν υπάρχει και από τις δυο πλευρές, τότε έρχεται η καταστροφή. Καταστροφή γι' αυτόν που μένει κολλημένος σε ένα «για πάντα» που δεν υπάρχει.

Τι κάνεις σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν;

1. Μην εθελοτυφλείς. Δες την πραγματικότητα κατάματα. Μην δικαιολογείς την απουσία του. Για να μην είναι δίπλα σου, κάτι σημαίνει.

2. Παρ’ το απόφαση. Ναι, άσε τον εαυτό σου να κλάψει, να θρηνήσει. Για δυο μέρες, max μια εβδομάδα. Κανείς δεν αξίζει να σε κάνει να νιώθεις έτσι. Μην το επιτρέπεις.

3. Μην κολλάς στο παρελθόν. Οι εκφράσεις του τύπου «Δεν θα ξανά αγαπήσω κάποιον τόσο πολύ» αυτή τη στιγμή μπορεί να σου ραγίζουν την καρδιά, μετά από λίγο καιρό θα σε κάνουν να γελάς. Αυτό στο υπογράφω.

4. Μη συγκρίνεις σχέσεις και πρόσωπα με το παρελθόν. Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις είναι να μένεις κολλημένη πίσω, σε μια «ιδανική» κατάσταση που νόμιζες πως ζούσες. Hello? Δεν ήταν ιδανική. Γι' αυτό και τελείωσε.

5. Βγες έξω. Δες τι συμβαίνει γύρω σου. Δεν είναι ανάγκη να μπεις κατευθείαν σε σχέση, αλλά ζήσε τη ζωή σου. Μη δραματοποιείς όσα ζεις. Μην τα γιγαντώνεις. Όλα είναι πολύ ευκολότερα απ’ ό,τι νομίζεις. Ο έρωτας απλοποιεί τα πράγματα, τα ομορφαίνει. Δεν τα δυσκολεύει.

6. Show must go on. Η ζωή συνεχίζεται. Τόσο απλά.

 

Αυτό το κείμενο είναι αφιερωμένο σε έναν καλό μου φίλο.