Τέλος πάντων, βρήκε στο μενού ένα φιλέτο, το οποίο έφαγε εντελώς σκέτο (δεν ακούμπησε ούτε καν τα ψητά λαχανικά) και φυσικά δεν έφαγε καθόλου ψωμί ούτε και δοκίμασε από το κοινό επιδόρπιο της παρέας στο τέλος του γεύματος.
Θα μου πεις «Ωραία, και ποιο είναι το πρόβλημα που προσέχει τη διατροφή της; Κι εσύ τόσο καιρό δεν μας δίνεις ένα σωρό tips υγιεινής διατροφής και αδυνατίσματος;». Ναι, ισχύει. Αλλά υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στο «κάνω δίαιτα για να χάσω 3 (ή όσα θέλει ο καθένας) κιλά» και στο «προσέχω τη διατροφή μου».
Είναι, πιστεύω, πολύ σημαντικό να κερδίζουμε κάτι μέσα από τις περιόδους «πιο προσεκτικής» διατροφής που κάνουμε όλοι κατά καιρούς. Και, όταν λέω «να κερδίσουμε κάτι», δεν εννοώ την απώλεια κιλών, αλλά να μάθουμε κάτι, να αλλάξουμε έστω ελάχιστα τη διατροφική μας συμπεριφορά και τη σχέση μας με το φαγητό.
Δεν έχει κανένα νόημα να τρως για ένα μήνα μόνο φιλέτα και, μόλις χάσεις τα 3 κιλά που ήθελες, να επιστρέψεις στις σάλτσες, τα τηγανητά, τα κρουασάν και τα γλυκά καθημερινά. Το νόημα είναι να μάθεις να τρως μία αντί για τέσσερις φέτες ψωμί, να μάθεις να μη φεύγεις από το σπίτι χωρίς να φας πρωινό, να μάθεις ότι, αν προλάβεις να πεινάσεις, τελικά θα γουρουνιάσεις στο επόμενο γεύμα σου, να μάθεις να σταματάς στα δύο ποτήρια κρασί, στις 3 κουταλιές από εκείνο το κολασμένο σοκολατένιο επιδόρπιο. Ή μπορείς να μάθεις κάτι άλλο: Για παράδειγμα, πόσο γευστικό μπορεί να είναι ένα πιάτο με κινόα, πόσο απολαυστικές είναι οι ψητές πατάτες (ίσως και περισσότερο από τις τηγανητές), πόσο νόστιμα είναι τα όσπρια και τα λαδερά και πόσο εύκολο είναι να φτιάξεις μια γρήγορη, υγιεινή και πεντανόστιμη ομελέτα αντί να παραγγείλεις burger το βράδυ που βαριέσαι να μαγειρέψεις. Να ανακαλύψεις υγιεινές τροφές που δεν ήξερες, να μάθεις να μαγειρεύεις πιο ελαφριά, να μάθεις να ακούς το σώμα σου και να του προσφέρεις τρόφιμα που το κάνουν να νιώθει καλύτερα.
Αν λοιπόν πιστεύεις κι εσύ ότι «σωστή διατροφή» σημαίνει μερικές εβδομάδες διατροφικών αποκλεισμών και στέρησης, τότε ίσως πρέπει να αναθεωρήσεις. Σκέψου όσα σου έγραψα παραπάνω και προσπάθησε να κάνεις μικρά βήματα για μια πιο σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Μια διατροφή στην οποία χωράνε όλα, αλλά με μέτρο. Κάν’το και σου υπόσχομαι ότι, δεν θα αλλάξεις μόνο το σώμα σου, αλλά όλη τη ζωή σου.