Μια πλούσια και θρεπτική σαλάτα είναι η καλύτερη και η πιο συνηθισμένη μου επιλογή, είτε για βραδινό γεύμα, είτε για ελαφρύ μεσημεριανό στη δουλειά. Ειδικά την περιόδο που θέλω να προσέξω λίγο παραπάνω τη διατροφή μου -ή δεν έχω χρόνο να είμαι στην κουζίνα και να μαγειρεύω με τις ώρες- μπαίνω στο διαδίκτυο και ψάχνω νόστιμες, γρήγορες και διαφορετικές συνταγές για σαλάτες.

Η τελευταία μου εμμονή είναι η κινόα! Πρόκειται για μια σούπερ τροφή, που οι διατροφολόγοι θεωρούν «ψευδοδημητριακό». Η καταγωγή της είναι από τη Νότιο Αμερική και θεωρείται αρχαίος καρπός, αφού καλλιεργείται από τους πληθυσμούς των Άνδεων εδώ και 3.000-4.000 χρόνια!

Η κινόα διάβασα επίσης ότι ονομάζεται και «χρυσή τροφή». Μεταξύ των πολλών ιδιοτήτων που της έχουν χαρίσει αυτόν τον τίτλο είναι ότι είναι απίστευτα θρεπτική (είναι πλούσια μεταξύ άλλων σε σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ασβέστιο), έχει πρωτεΐνες, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα αλλά και φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα είναι εύπεπτη, καθώς δεν περιέχει γλουτένη. Είναι επίσης μια πολύ αντιοξειδωτική τροφή!

Πώς τρώγεται;
Δεν χρησιμοποιείται μόνο σε σαλάτες, μπορείτε να τη δοκιμάσετε σε άπειρες συνταγές ή απλώς να αντικαταστήσετε με αυτήν το ρύζι στα φαγητά σας.

 

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας την πιο απλή και υγιεινή συνταγή:

Σαλάτα με κινόα, ντομάτα και αβοκάντο

Υλικά

Για τη σαλάτα:
1/2 φλιτζανάκι κινόα
1 αβοκάντο ώριμο κομμένο σε κυβάκια (αν το αγοράσεις πράσινο και σκληρό, θα χρειαστεί 5-7 μέρες εκτός ψυγείου για να ωριμάσει και να αποκτήσει τη χαρακτηριστική βουτυρένια υφή)
1 ντομάτα κομμένη σε μικρά κυβάκια
(προαιρετικά) Λίγη γραβιέρα επίσης κομμένη σε κύβους – ή άλλο τυρί της αρεσκείας σου

Για τη σως:
1 κουταλιά λάδι
1 κουταλιά ξύδι μπαλσάμικο
½ κουταλιά μέλι
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεπλένεις την κινόα σε κρύο νερό και μετά τη βράζεις σε 2 μέρη νερό για κάθε μέρος κινόα (δηλαδή, αν βάλεις ένα μικρό φλυτζανάκι κινόα, που θα δώσει περίπου 3 πιάτα σαλάτας, βάλε 2 φλυτζανάκια νερό), μέχρι να πιει όλα τα υγρά (θα χρειαστεί περίπου 15-18 λεπτά). Την αφήνεις λίγο να κρυώσει, ενώ κόβεις τα λαχανικά και τα βάζεις σε ένα βαθύ πιάτο. Προσθέτεις το τυρί. Φτιάχνεις τη σως, ανακατεύοντας όλα τα υλικά της. Ρίχνεις την κινόα στο πιάτο με τα λαχανικά και τη γραβιέρα, περιχύνεις με τη σως και ανακατεύεις!