Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε δύο σπουδαία ονόματα των γραμμάτων, δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που έφυγαν από τη ζωή στις 23 Απριλίου 1616. Τον William Shakespeare και τον Miguel de Cervantes (ο Ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη). Αυτός είναι ο λόγος που η συγκεκριμένη ημέρα έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

Σκεφτόμουν για αρκετή ώρα ποιο βιβλίο να διαλέξω για να τιμήσω τη συγκεκριμένη μέρα. Τελικά, αποφάσισα να ανεβάσω το πρώτο βιβλίο που διάβασα όταν πήγαινα σχολείο και δεν είναι άλλο από τον «Μικρό Πρίγκιπα», βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα Antoine de Saint-Exupéry, το οποίο εκδόθηκε στις 6 Απριλίου του 1943. Αν και θεωρείται παιδικό βιβλίο, μπορώ να πω με μεγάλη βεβαιότητα ότι απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Το θέμα του βιβλίου λίγο πολύ το ξέρετε: Ο αφηγητής πέφτει με το αεροπλάνο του -που έχει πάθει βλάβη- στην έρημο. Εκεί συναντά ένα ασυνήθιστο παιδί, τον Μικρό Πρίγκιπα, γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Ο αφηγητής μαθαίνει πολλά από τον καινούργιο του φίλο. Ο καινούργιος του φίλος σιγά-σιγά τού διηγείται την επίσκεψή του σε άλλους πλανήτες, όπου υπάρχουν άνθρωποι ματαιόδοξοι αλλά και κάποιοι περισσότερο «ανθρώπινοι» -οι οποίοι βεβαίως είναι ελάχιστοι.

Πίσω από το φανταστικό κόσμο που πλάθει ο συγγραφέας, κρύβεται ένας μεγάλος προβληματισμός για τον άνθρωπο, τις αξίες, τους στόχους, τον ρόλο του στη ζωή και τα συναισθήματά του. Τα θέματα που παρουσιάζονται κρύβουν σύμβολα ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνουν να δώσουν στον αναγνώστη ένα μάθημα ζωής και ανθρωπιάς.

Η ουσία του βιβλίου περιέχεται στις ατάκες που βγαίνουν από το στόμα της αλεπούς προς τον μικρό Πρίγκιπα: Αγαπημένη μου φράση είναι η εξής: «Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνον με την καρδιά. Η ουσία είναι αόρατη στα μάτια». Όπως επίσης μου αρέσουν πολύ και αυτές οι φράσεις: «Είσαι υπεύθυνος για πάντα γι' αυτό που έχεις εξημερώσει» και «Ο χρόνος που πέρασες με το τριαντάφυλλό σου είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό για σένα».

Υπέροχο νόημα, υπέροχο βιβλίο που κάθε φορά που το διαβάζω νιώθω τα πολλά και ουσιαστικά μηνύματα που περνάει να με κυριεύουν. Αν δεν το έχετε διαβάσει, να το κάνει άμεσα ;-)

 

Δείτε ακόμα: 10 υπέροχα κλασικά βιβλία που πρέπει να έχετε διαβάσει