Από σήμερα το πρωί έχω ξεκινήσει το βάψιμο των αβγών, τηρώντας κανονικά το Πασχαλινό έθιμο. Έχω πάρει περίπου 50 αβγά (πήρα πολλά γιατί είμαι σίγουρη πως αρκετά θα σπάσουν) και φυσική βαφή σε -φυσικά- κόκκινο χρώμα. Γιατί, όπως μου έλεγε και η μαμά μου, υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που τα βάφουμε κόκκινα, αφού με αυτό το χρώμα συμβολίζεται το αίμα του Χριστού.

Είναι η πρώτη φορά που θα επιχειρήσω να τα βάψω μόνη μου. Εντάξει, όχι εντελώς μόνη μου. Έχω ζητήσει την τηλεφωνική βοήθεια της μαμάς και την έχω σε ανοιχτή ακρόαση καθ’ όλη τη διάρκεια. Οι συμβουλές της είναι οι εξής:

• Τα αβγά πρέπει να είναι άσπρα και όχι σκούρα μπεζ. Τα άσπρα βάφονται καλύτερα και το κόκκινο χρώμα είναι εντονότερο.

• Να μην είναι ιδιαίτερα φρέσκα. Να είναι τουλάχιστον 5-7 ημερών για να βαφτούν καλύτερα και να μην περάσει η βαφή στο εσωτερικό τους.

• Να είναι τα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου, γιατί, αν τα βάλω κατευθείαν από το ψυγείο, θα σπάσουν όταν θα τα βράζω.

• Να τα πλύνω πολύ καλά με νερό ή και με ξύδι, έτσι ώστε να αφαιρεθούν όλα τα υπολείμματα -που ενδεχομένως και να μην φαίνονται.

• Στην κατσαρόλα (την πιο μεγάλη που έχω) μαζί με το νερό και τη βαφή να βάλω και μπόλικο ξύδι, γιατί έτσι θα σταθεροποιηθεί το χρώμα.

• Να βάλω τα αβγά στην κατσαρόλα όταν το νερό θα είναι χλιαρό. Όταν αρχίζει να βράζει, να χαμηλώσω τη φωτιά ώστε να μην σπάσουν (αυτό το στάδιο είναι που φοβάμαι!)

• Να μην αφήσω τα αβγά να σιγοβράσουν παραπάνω από 10 λεπτά γιατί τότε θα αλλάξει το χρώμα στο εσωτερικό τους.

• Στο τέλος, να τα σκουπίσω, να τα στεγνώσω προσεκτικά και να τα γυαλίσω με λάδι.

Και του χρόνου!

 

Δείτε ακόμα: Η διαφορετική (και νηστίσιμη) συνταγή για ελληνική σαλάτα που θα λατρέψετε!