Με δεδομένο ότι οι ειδικοί δίνουν μια θερμοκρασία μεταξύ 18 και 21 βαθμών Κελσίου ως «ιδανική» για το δωμάτιό μας ώστε να κοιμηθούμε σωστά, η ελληνική πραγματικότητα το καλοκαίρι, και ιδιαίτερα τις ημέρες καύσωνα, είναι σίγουρο ότι είναι πολύ μακριά από το επιθυμητό.

Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις για ένα πιο δροσερό δωμάτιο και ένα πιο άνετο ύπνο τις πολύ ζεστές βραδιές;

1. Κράτα τον χώρο δροσερό τη μέρα
Κατέβασε τις τέντες, κλείσε παντζούρια και κουρτίνες, ώστε να προφυλάξεις τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού από την ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

2. Άσε το σπίτι να αεριστεί το βράδυ
Αφού πέσει ο ήλιος, άνοιξε όλα τα παράθυρα και άφησε τα δωμάτια να αεριστούν καλά. Ειδικά αν η βραδιά έχει έστω και ένα μικρό αεράκι, αυτό θα κάνει θαύματα στην εσωτερική θερμοκρασία.

3. Κλείσε τα φώτα
Μην αφήνεις πολλά φώτα ανοιχτά στον χώρο σου το βράδυ. Μην χρησιμοποιήσεις επίσης συσκευές που μπορεί να ανεβάσουν τη θερμοκρασία ενός δωματίου, όπως ο ηλεκτρικός φούρνος ή το πιστολάκι για τα μαλλιά.

4. Ενυδατώσου και δροσίσου πριν κοιμηθείς
Ένα δροσερό ντους (αλλά όχι παγωμένο) και ένα ποτήρι κρύο νερό πριν πέσεις για ύπνο, θα βοηθήσουν τον οργανισμό σου να ρίξει τη θερμοκρασία του. Προσπάθησε φυσικά να ενυδατώνεσαι, πίνοντας αρκετά υγρά, και κατά τη διάρκεια της μέρας και απόφυγε τα βαριά γεύματα, ειδικά το βράδυ.

5. Πες «ναι» στο βαμβάκι
Τα βαμβακερά σεντόνια είναι απαραίτητα, ιδίως για τις πολύ ζεστές νύχτες. Απόφυγε μεταξωτά, πολυέστερ ή άλλες ποιότητες που δεν «αναπνέουν». Κινήσου στην ίδια λογική και όσον αφορά τα ρούχα σου: Ένα ελαφρύ και αέρινο βαμβακερό t-shirt είναι ιδανική επιλογή.

+1: Ιδανικά, απόφυγε να κοιμάσαι με το κλιματιστικό ανοιχτό
Προτίμησε να αφήσεις τα τζάμια ανοιχτά ώστε να αερίζεται το δωμάτιο (κλείσε απλώς τα παντζούρια). Αν, παρ’ όλα αυτά, αποφασίσεις να κοιμηθείς με το air condition σε λειτουργία, διασφάλισε ότι ο αέρας του δωματίου ανανεώνεται, έχοντας αφήσει τουλάχιστον μια μικρή ανάκληση.