Το λευκό είθισται να ντύνει τη νύφη τη μέρα του γάμου της – αν και αυτή η παράδοση δεν συμβολίζει την «αγνότητα» της μελλόνυμφης γυναίκας, όπως λανθασμένα πιστεύεται.

Η ιστορία του λευκού νυφικού

Το λευκό νυφικό «τόλμησε» η βασίλισσα Βικτωρία το 1840 στον γάμο της με τον Αλβέρτο. Μέχρι εκείνη την εποχή, οι νύφες επέλεγαν φορέματα σε χρώματα όπως το κόκκινο, το μπλε ή ακόμα και το μαύρο, όχι μόνο για αισθητικούς, αλλά και για πρακτικούς λόγους: Το πλύσιμο ενός ολόλευκου ρούχου και το να το διατηρήσεις καθαρό ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση τότε. Έτσι, το να επιλέξεις ένα άσπρο φόρεμα θεωρούνταν όχι απλά μια τολμηρή επιλογή, αλλά μια αδιαμφισβήτητη επίδειξη πλούτου και υπεροχής.

 

wedding of queen victoria and prince albert 1

Το επίσημο πορτρέτο του γάμου της βασίλισσας Βικτωρίας μέσα στο λευκό νυφικό της αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τις νύφες της εποχής, αν και για αρκετές δεκαετίες το λευκό εξακολούθησε να αποτελεί «προνόμιο» των πλούσιων και ευγενών. Τελικά, όμως, επικράτησε πλήρως των υπόλοιπων χρωμάτων, ενώ περίπου μετά το 1960 καθιερώθηκε και η maxi εκδοχή του, με το νυφικό φόρεμα να παίρνει τη μορφή που όλοι πάνω κάτω έχουμε σήμερα στο μυαλό μας για το συγκεκριμένο ρούχο.

Φυσικά, η Μόδα δεν έχει σταματήσει να εξελίσσεται και οι νυφικές δημιουργίες δεν θα μπορούσαν παρά να την ακολουθούν, ενώ πολλές είναι οι νύφες που τολμούν να πουν «όχι» στο καθιερωμένο πλέον λευκό και να φορέσουν φορέματα σε άλλα χρώματα τη μέρα του γάμου τους.

 

Εμείς συγκεντρώσαμε 10 διάσημες γυναίκες που το έκαναν:

 

marilyn monroe dimaggio wedding vogue 27jul15 pa b 592x888

Marilyn Monroe
Έχοντας φορέσει ένα λευκό, παραδοσιακό νυφικό για τον πρώτο της γάμο με τον Jim Dougherty, η θρυλική Marilyn επέλεξε, για τον δεύτερο γάμο της με τον σταρ του μπέιζμπολ Joe DiMaggio, ένα φόρεμα σε σοκολατί απόχρωση, συνδυασμένο με ένα ίδιου χρώματος σακάκι. Στον τρίτο γάμο της, με τον Arthur Miller, επέστρεψε στο λευκό.

 

 

julianne moore bart wedding vogue 27jul15 splash b 592x888
Julianne Moore
Μια λιλά Prada δημιουργία επέλεξε για τον γάμο της με τον Bart Freundlich το 2003 η βραβευμένη με Όσκαρ πλέον ηθοποιός.

 

 

o JUSTIN TIMBERLAKE JESSICA BIEL WEDDING facebook
Jessica Biel
Ροζ και Giambattista Valli για τη σύζυγο του Justin Timberlake. Ο γάμος έγινε το 2012.

 

 

Untitled
Elizabeth Taylor
Σε όλους σχεδόν τους γάμους της (συνολικά, έκανε 8), η Elizabeth Taylor αρνήθηκε την πεπατημένη και τόλμησε νυφικά σε διαφορετικά στυλ και χρώματα. Εδώ, στον τέταρτο (με τον τραγουδιστή Eddie Fisher, το 1959) με πράσινη δημιουργία, και στον πέμπτο γάμο της (με τον μεγάλο της έρωτα, τον Richard Burton, το 1964), με κίτρινο.

 

Elizabeth Taylor Wedding dress butron 2
Ενάμιση χρόνο μετά το διαζύγιό της με τον Burton, τον παντρεύτηκε ξανά. Και όχι, το νυφικό δεν ήταν λευκό.

 

 

gwen stefani wedding vogue 27jul15 getty b 592x888
Gwen Stefani
Μια λευκή δημιουργία του John Galliano που κατέληγε σε εκτυφλωτικό ροζ χρώμα φόρεσε η τραγουδίστρια το 2002, όταν παντρεύτηκε τον Gavin Rossdale.

 

 

Sharon Stone in Vera Wang 392x470
Sharon Stone
Για τον δεύτερο γάμο της, με τον δημοσιογράφο Phil Bronstein το 1998, η Sharon Stone επέλεξε μια δημιουργία Vera Wang σε σκούρο ροζ χρώμα.

 

 

w630 bridedita 3749988857740116530
Dita Von Teese
Μία εκκεντρική τουαλέτα Vivienne Westwood σε ιριδίζον μωβ χρώμα φόρεσε για να παντρευτεί τον Marilyn Manson η Dita Von Teese το 2005. Έτσι κι αλλιώς, κανένας δεν περίμενε κάτι παραδοσιακό από αυτό το ζευγάρι.

 

 

Keira Knightley wedding 7May13 Matrix b 592x888 1
Keira Knightley
Ένα φόρεμα Chanel σε ζαχαρί χρώμα, που είχε φορέσει και στο κόκκινο χαλί (των BAFTA το 2008), φόρεσε για τον γάμο της με τον frontman των Klaxons, James Righton, η ηθοποιός το 2013. Αργότερα, παραδέχθηκε ότι είχε ετοιμάσει κι ένα custom-made νυφικό Valentino για την τελετή, το οποίο ποτέ δεν είδε το φως της δημοσιότητας.

 

 

aril lavigne black wedding dress
Avril Lavigne
Η νεαρή τραγουδίστρια τόλμησε το μαύρο χρώμα στον γάμο της με τον τραγουδιστή των Nickelback, Chad Kroeger, το 2013.

 

 

Sarah Jessica Parker
Sarah Jessica Parker
Μαύρο και για τη Sarah Jessica Parker, που παντρεύτηκε τον Matthew Broderick το 1997, ένα περίπου χρόνο πριν το Sex And The City τη συστήσει στο κοινό ως το απόλυτο style icon των ‘00s. Η ίδια πάντως, μιλώντας στο Harper's Bazaar, έχει παραδεχθεί ότι μετάνιωσε για αυτή την επιλογή της: «Αν παντρευόμουν τώρα, θα φορούσα ένα παραδοσιακό, λευκό νυφικό, όπως έπρεπε να είχα κάνει και τότε» έχει δηλώσει.