1η Σεπτέμβρη σήμερα και, όπως λέγαμε και χθες, αυτή είναι η καλύτερη εποχή (καλύτερη ακόμα κι από την Πρωτοχρονιά!) για να θέσουμε νέους προσωπικούς ή επαγγελματικούς στόχους.

Εκτός όμως από το να ξεκινήσουμε γυμναστήριο, να βελτιώσουμε τη διατροφή μας, να βλέπουμε περισσότερο τους γονείς ή τους φίλους μας και να ρυθμίσουμε τα οικονομικά μας, ένας καλός νέος στόχος έχει να κάνει με τα πιο σαφή όρια ανάμεσα στη δουλειά και την προσωπική μας ζωή.

Θυμάστε που πρόσφατα έγινε viral ο νέος νόμος στη Γαλλία που κρίνει παράνομο να στέλνουν οι εργοδότες επαγγελματικά emails στους υπαλλήλους εκτός ωραρίου; Ε, νέα έρευνα δείχνει ότι οι Γάλλοι ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν! Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των Lehigh University, Virginia Tech και Colorado State University, αποκαλύπτει ότι το να κοιτάμε τα επαγγελματικά μας emails εκτός του ωραρίου εργασίας είναι ό,τι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας!

Έτσι κι αλλιώς, οι αυξημένες επαγγελματικές απαιτήσεις, ο ανταγωνισμός και ο τεράστιος φόρτος εργασίας έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις πάνω μας (κάτι που είναι γνωστό ως Σύνδρομο Εργασιακής Εξουθένωσης, γνωστό διεθνώς ως «burn out»). Και το να φέρνουμε δουλειά στο σπίτι ή έστω να τσεκάρουμε το email μας εκτός της ώρας εργασίας μας, επιδεινώνει την κατάσταση.

Προσωπικά, το παραδέχομαι, κοιτάζω το email μου όλο το 24ωρο. Βέβαια, έχω μια δουλειά που δεν έχει ακριβές ωράριο, οπότε... δικαιολογούμαι. Αλλά και πάλι, η έρευνα είναι ξεκάθαρη! Αυτή η συνήθεια οδηγεί στην πνευματική μας εξουθένωση και, επιπλέον, επηρεάζει τις οικογενειακές ισορροπίες μας (ή αυτές με τον σύντροφό μας – άουτς).

Στόχος για τη νέα σεζόν λοιπόν: Περισσότερος και πιο ποιοτικός χρόνος για εμάς. Και το πρώτο βήμα είναι να αποσυνδέσουμε το κινητό μας από το επαγγελματικό μας email :)

Καλό μήνα και καλή μας σεζόν!