1. Σκέψου τον καιρό
Φυσικά και είναι ο #1 παράγοντας για την επιλογή της ημερομηνίας – και είναι παράλληλα ο λόγος που ο Ιούνιος και ο Σεπτέμβριος είναι οι πιο δημοφιλείς μήνες για γάμους, αφού ο καιρός αυτές τις δύο περιόδους δεν είναι ούτε πολύ ζεστός ούτε πολύ κρύος. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει εσύ και ο σύντροφός σου να πάρετε αυτή την απόφαση σκεφτόμενοι πώς ονειρεύεστε εκείνη τη μέρα. Ένας γάμος σε ένα εκκλησάκι δίπλα στη θάλασσα είναι καλύτερο να γίνει Ιούλιο, τη στιγμή που ένας χειμωνιάτικος γάμος μπορεί να είναι αυτό που άλλα ζευγάρια ονειρεύονται.
2. Εκμεταλλεύσου τις off-season ευκαιρίες αλλά σκέψου τα μειονεκτήματα
Ο γάμος τις μη δημοφιλείς περιόδους μπορεί να σου εξασφαλίσει καλύτερες τιμές αλλά και την ευκαιρία να κλείσεις για τη δεξίωση έναν χώρο που, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα έβρισκες εύκολα διαθέσιμο. Αλλά πρέπει να ξέρεις πως, από το νυφικό σου μέχρι τα λουλούδια του στολισμού και της ανθοδέσμης, είναι πιθανό να έχεις λιγότερες επιλογές.
3. Σκέψου τα τριήμερα και τις καλοκαιρινές διακοπές
Αν προγραμματίσεις τον γάμο σου πάνω σε ένα τριήμερο, είναι πιθανό κάποιοι από τους καλεσμένους τελικά να μην έρθουν. Το ίδιο ισχύει και για την περίοδο του Ιουλίου ή αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, που πολλοί μπορεί να λείπουν σε διακοπές.
4. Λάβε υπόψη τις ημερομηνίες που δεν γίνονται γάμοι
Αν πρόκειται να κάνετε θρησκευτικό γάμο, κράτα κατά νου ότι υπάρχουν ημερομηνίες που η Εκκλησία δεν τελεί το συγκεκριμένο μυστήριο -για παράδειγμα τη Σαρακοστή (από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Πάσχα), τη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου (από 1 ως 15 Αυγούστου), τη νηστεία των Χριστουγέννων (από 18 ως 25 Δεκεμβρίου) και σε άλλες θρησκευτικές γιορτές. Αν, πάλι, πρόκειται να κάνετε πολιτικό γάμο, είναι πιθανό να πρέπει αυτός να γίνει καθημερινή και μάλιστα πρωινή ώρα.
5. Άφησε ένα χρονικό περιθώριο
Αν διαλέξεις μια ημερομηνία μέσα στο επόμενο τρίμηνο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αγχωθείς για να το οργανώσεις και παράλληλα μπορεί να πληρώσεις περισσότερα χρήματα σε πράγματα που, αν είχες χρόνο, θα έφτιαχνες μόνη σου ή θα διάλεγες μετά από καλύτερη έρευνα αγοράς. Από την άλλη, οι νύφες που αφήνουν πολλούς μήνες περιθώριο για τον προγραμματισμό του γάμου κατά κανόνα ασχολούνται με πολύ περισσότερες λεπτομέρειες από ό,τι και οι ίδιες θα ήθελαν – που σημαίνει περισσότερο τρέξιμο, περισσότερα νεύρα και λιγότερη αυθόρμητη χαρά για την τόσο όμορφη αυτή στιγμή στη ζωή σας.