Υλικά:
2 φλυτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλυτζ. άγλυκο κακάο
1½ κ.γ. μαγειρική σόδα
1/4 κ.γ. αλάτι
3/4 φλυτζ. βούτυρο
1 φλυτζ. καστανή ζάχαρη
1 φλυτζ. κρυσταλλική ζάχαρη
3 μεγάλα αβγά
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1½ φλυτζ. ξινόγαλο
10 μπισκότα oreo σπασμένα σε κομμάτια
Για το γλάσο
100 γρ. κουβερτούρα
50 ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία φόρμα για κέικ.
Ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με την καστανή και την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να ανακατευτούν καλά. Αυξάνουμε την ταχύτητα του μίξερ σε υψηλή και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο.
Χαμηλώνουμε την ένταση σε μεσαία ή χαμηλή και προσθέτουμε τα αβγά -ένα τη φορά- και χτυπάμε καλά.
Ρίχνουμε τη βανίλια. Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι εναλλάξ με το ξινόγαλο και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να είναι μαλακό.
Προσθέτουμε τα μισά από τα σπασμένα μπισκότα και ανακατεύουμε καλά.
Ψήνουμε για 22-25 λεπτά.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά και το αφαιρούμε προσεκτικά από τη φόρμα. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά για ακόμα 45 λεπτά.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος. Την κατεβάζουμε από την φωτιά για 3 λεπτά για να μην είναι πολύ ζεστή.
Ρίχνουμε μία πρώτη δόση πάνω από το κέικ μαζί με τα υπόλοιπα μισά μπισκότα. Καλύπτουμε από πάνω με το υπόλοιπο της δόσης του γλάσου.
Βρες περισσότερες συνταγές από τον food blogger Γαβριήλ Νικολαΐδη στο coolartisan.net/