Ακόμα κι αν ανήκεις στους ανθρώπους που δεν θεωρούν τον εαυτό τους εθισμένο στα social media, η αλήθεια είναι ότι πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram και το Twitter (ή τα πιο νέα ξαδερφάκια τους, όπως το Snapchat) έχουν μπει τόσο δυναμικά στην καθημερινότητά μας που σίγουρα θα δυσκολεύεσαι να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς αυτά.

Παρ’ όλα αυτά, ίσως θα έπρεπε.

Μια νέα έρευνα του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης δείχνει ότι η αποχή από τα social συνδέεται με αυξημένα επίπεδα αίσθησης πληρότητας και ευτυχίας.

Από τα περίπου 1000 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, ζητήθηκε από τους μισούς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το Facebook για μία εβδομάδα. Στο τέλος αυτής της περιόδου, συγκρίνοντας το συγκεκριμένο γκρουπ με το γκρουπ που συνέχισε να χρησιμοποιεί τα social media κανονικά, παρατηρήθηκε ότι η διακοπή της χρήσης του Facebook οδήγησε σε θετικότερα συναισθήματα και μεγαλύτερη αίσθηση ικανοποίησης από την καθημερινότητα των συμμετεχόντων.

Και, παρόλο που το «ποσοστό ευτυχίας» του γκρουπ αποχής δεν ήταν θεαματικά υψηλότερο από αυτό του άλλου γκρουπ (0,37 σε κλίμακα ευτυχίας από το 1 μέχρι το 10), ίσως είναι αρκετό για να σου δώσει την τελική ώθηση στην απόφασή σου να κάνεις επιτέλους ένα digital detox.

Μήπως;