Υλικά:
Για τις δίπλες
5 αβγά
2 βανίλιες
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι
3 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
ψιλοκομμένη καρυδόψιχα ή φυστίκι
κανέλα για πασπάλισμα
Για το σιρόπι
500 γραμ. θυμαρίσιο μέλι
1 φλιτζάνι νερό
½ κ.γ. τζίντζερ
½ κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. γαρύφαλλο
Εκτέλεση:
Χωρίζουμε κρόκους από ασπράδια.
Βάζουμε τα ασπράδια στο μίξερ, ρίχνουμε το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθούν κορυφές που να στέκονται σε μεσαία ταχύτητα για 2 λεπτά.
Ανακατεύουμε τους κρόκους με τη βανίλια και τους χτυπάμε για 5’ να ασπρίσουν καλά προκειμένου να μην μυρίζουν.
Ρίχνουμε τους κρόκους στα ασπράδια και προσθέτουμε τη σόδα.
Χτυπάμε 5’ στο μίξερ να αφρατέψει καλά το μείγμα.
Ρίχνουμε τα 2/3 του αλευριού να γίνει πηχτός χυλός.
Βάζουμε ελαιόλαδο στα χέρια και προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη να μην κολάει καθόλου στα χέρια.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα.
Με ένα πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια με το εργαλείου που κόβουμε την πίτσα.
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι.
Ρίχνουμε μέσα μία δίπλα.
Μόλις σχηματίσουν φουσκάλες στην επιφάνεια μετά από 30’’ με την βοήθεια 2 πιρουνιών τις ρολάρουμε κατά μήκος διπλώνοντας τες.
Αφήνουμε να ροδίσουν.
Τη βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει καλά.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τις υπόλοιπες.
Ανάλογα με το μέγεθος της κατσαρόλας μπορούμε να κάνουμε συγχρόνως 3-4 δίπλες.
Τις μελώνουμε όπως τα μελομακάρονα (κάνε κλικ εδώ να θυμηθείς πως φτιάχνουμε το σιρόπι) και τις πασπαλίζουμε με καρύδι.
Τις περιχύνουμε με μπόλικο μέλι και πασπαλίζουμε καρύδια ή φυστίκι και κανέλα
Βρες περισσότερες συνταγές από τον food blogger Γαβριήλ Νικολαΐδη στο coolartisan.net/