Προσωπικά, πιστεύω πολύ στις πρώτες εντυπώσεις. Ίσως επειδή είμαι Σκορπιός και λειτουργώ συχνά με το ένστικτό μου... Μου έχει συμβεί βέβαια και να κάνω λάθος. Να γνωρίσω κάποιον που στην αρχή δεν μου έκανε ιδιαίτερα καλή εντύπωση και στη συνέχεια να αλλάξω εντελώς γνώμη για αυτόν. Ή το ανάποδο. Τι έφταιγε; Φυσικά όχι το -αλάνθαστο- ένστικτό μου. :p

Αυτό που φταίει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ότι ο άνθρωπος απέναντί μας δεν ξέρει πως... να δίνει καλές πρώτες εντυπώσεις!

Επειδή όμως λένε ότι η πρώτη γνωριμία είναι η πιο σημαντική και επειδή ίσως να μην έχεις δεύτερη ευκαιρία να κάνεις κάποιον να αλλάξει γνώμη για εσένα, σήμερα θα σου γράψω τα 5 μικρά -αλλά επιστημονικά αποδεδειγμένα- tricks για να κάνεις πάντα καλή εντύπωση όταν κάνεις μια νέα γνωριμία.

1. Μη χάνεις χρόνο!
Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι ενστικτωδώς εμπιστευόμαστε (ή δεν εμπιστευόμαστε) κάποιον, κρίνοντας από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα -αν όχι από τα πρώτα κλάσματα του δευτερολέπτου- της οπτικής μας επαφής μαζί του. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει λοιπόν να... δράσεις όχι απλά γρήγορα, αλλά αστραπιαία και να «φορέσεις» το πιο ζεστό, σίγουρο και ακαταμάχητο πρόσωπό σου - και άρα χαμόγελό σου.

2. Δώσε σημασία στο χαμόγελό σου
Ανέφερα πριν το χαμόγελο, όμως θέλει προσοχή! Ένα τεράστιο, υπερβολικό χαμόγελο μπορεί να μας κάνει να δείχνουμε «ψεύτικοι» ή ακόμα και ανόητοι, ενώ το να μη χαμογελάσουμε καν κρατά τον άλλο σε μια απόσταση. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα αληθινό αλλά συγκρατημένο χαμόγελο, λένε οι ειδικοί!

3. Κάνε μια θερμή χειραψία.
Όταν γνωρίζεις κάποιον, είτε πρόκειται για επαγγελματική είτε για προσωπική γνωριμία, προς θεού, μην απλώνεις το χέρι σου σαν... πεθαμένο. Μια δυνατή, φιλική χειραψία δείχνει αφενός αυτοπεποίθηση και αφετέρου θετική διάθεση απέναντι στον συνομιλητή μας. Αυτή η χειραψία λοιπόν, είναι τις περισσότερες φορές το #1 στοιχείο για να σχηματίσει κανείς για εμάς μια θετική ή αρνητική πρώτη εντύπωση.

4. Κράτα οπτική επαφή
Κάθε σχέση βασίζεται στην εμπιστοσύνη και η οπτική επαφή είναι, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, πολύ σημαντική σε αυτό το κομμάτι. Αν την ώρα που του δίνεις το χέρι σου κοιτάς το πάτωμα ή τον διπλανό του, τότε έχεις ήδη χάσει αρκετούς πόντους από την πρώτη σας γνωριμία. Το ίδιο βέβαια ισχύει και στη συνέχεια της συζήτησης. Είναι δείγμα ευγένειας (και γοητείας) το να προσέχουμε τον συνομιλητή μας και να τον κοιτάζουμε στα μάτια, αντί να χαζεύουμε γύρω γύρω!

5. Άσε τον άλλο να μιλήσει πρώτος
Όπως διάβαζα στο ίντερνετ, μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι, αν μιλήσουμε πρώτοι, υποσυνείδητα ο συνομιλητής μας εκλαμβάνει τη στάση μας ως «επιθετική». Αντιθέτως, αφήνοντας στον άλλο τον πρώτο λόγο, τον κάνουμε να νιώθει πιο οικεία και ευχάριστα μαζί μας.