Πρόσφατα, σου έγραψα για τα βιβλία που αγόρασα για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές μου (update: το «Κορίτσι του τρένου» ήταν τελικά τέλειο, το διάβασα... μονορούφι!), αλλά και για το βιβλίο που ενθουσίασε τον κολλητό μου (και όλους όσοι μου το είχαν ήδη προτείνει).

Και έχω επιστρέψει από τις διακοπές αποφασισμένη να διαβάζω περισσότερα βιβλία - όχι μόνο το καλοκαίρι και τα Χριστούγεννα, αλλά ολόκληρο τον χρόνο!

Ναι, είναι υπόσχεση αυτό. Και σου προτείνω να βάλεις κι εσύ αυτό το resolution στη λίστα με τις δικές σου υποσχέσεις στον εαυτό σου για τη νέα χρονιά.

Σου έχω μάλιστα μερικά tips για να το πετύχεις:

-Κατέβασε ηλεκτρονικά βιβλία: Μπορεί η αίσθηση του να γυρίζεις τις σελίδες ενός βιβλίου να μη συγκρίνεται με τίποτα, αλλά τα e-books είναι γεγονός και είναι ο πιο εύκολος τρόπος να έχεις παντού μαζί σου ένα βιβλίο. Το κατεβάζεις στο κινητό σου (μπορείς να βρεις και στα ελληνικά αρκετούς τίτλους- μερικούς ακόμα και δωρεάν!) και διαβάζεις μερικές σελίδες όταν είσαι στο μετρό, στο διάλειμμα από τη δουλειά, όταν είσαι στην αναμονή για τον γιατρό ή οπουδήποτε βαριέσαι και θέλεις να περάσεις την ώρα σου.

-Έχε πάντα ένα ενδιαφέρον βιβλίο στο κομοδίνο σου: Πόσες φορές έχεις ξαπλώσει και σπαταλάς μισή ώρα κάνοντας scroll down στο timeline του facebook; Αμέτρητες! Αν λοιπόν εκείνη την ώρα έχεις δίπλα σου ένα βιβλίο, αυξάνεις γεωμετρικά τις πιθανότητες να το ξεκινήσεις. Και, αν το ξεκινήσεις, το σίγουρο είναι ότι κάθε βράδυ θα επιστρέφεις σε αυτό. Τουλάχιστον με εμένα αυτό συμβαίνει. Βαριέμαι μερικές φορές να αρχίσω ένα καινούργιο βιβλίο, αλλά από τη στιγμή που το πιάνω, δεν το αφήνω από τα χέρια μου! Είναι απίστευτο το πώς, με μόνο όπλο του τις λέξεις, ένα καλό βιβλίο μπορεί να είναι πιο «ζωντανό», πιο συναρπαστικό και πιο ενδιαφέρον ακόμα και από την καλύτερη ταινία.

-Κάνε το διάβασμα μια ενδιαφέρουσα εργασία: Πάρε ένα highlighter (ξέρεις, αυτούς τους φωσφοριζέ μαρκαδόρους που είχες στο σχολείο για να σημειώνεις τα SOS) και, όσο διαβάζεις, ξεχώρισε τα αποσπάσματα που βρίσκεις πιο ενδιαφέροντα. Λέξεις που δεν ήξερες, φράσεις που σε συγκίνησαν, αποσπάσματα που θέλεις να μοιραστείς με κάποιον... Εγώ τη λατρεύω αυτή τη διαδικασία!

-Βάλε έναν ημερήσιο στόχο σελίδων: 20 τη μέρα είναι ένας αριθμός απόλυτα ρεαλιστικός αλλά καθόλου αμελητέος. Σκέψου ότι, με αυτόν τον τρόπο, θα διαβάζεις ένα βιβλίο 200 σελίδων (ή μισό των 400) κάθε 10 μόλις μέρες!

Λοιπόν, τι λες; Το ‘χουμε;

 

Δες ακόμα: 10 κλασικά βιβλία που πρέπει να έχεις διαβάσει