Με τα τριήμερα της Καθαράς Δευτέρας και της 25ης Μαρτίου να είναι αντιστοίχως μία και δύο ανάσες μακριά, συγκεντρώσαμε εφτά προορισμούς (κάποιοι από αυτούς κοντινοί και κάποιοι λίγο πιο περιπετειώδεις) για τον φετινό Μάρτιο.

 

the island of poros view near the sea

Πόρος
Κοντινός, καταπράσινος, λιγότερο επιτηδευμένος από την Ύδρα ή τις Σπέτσες, πιο εκκεντρικός από την Αίγινα, ο Πόρος είναι το outsider που μπορεί να κερδίσει το σκληρό ντέρμπι του Αργοσαρωνικού. Στα plus η επιλογή να φτάσεις οδικώς μέχρι τον Γαλατά και να περάσεις απέναντι από εκεί.

 

nafplio1 thumb large

Ναύπλιο
Η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους απέχει περίπου 2,5 ώρες από την Αθήνα και πολλά έτη φωτός από τις περισσότερες επαρχιακές πόλεις της χώρας μας. Το Ναύπλιο είναι συγκινητικά όμορφο, είναι ρομαντικό, είναι ατμοσφαιρικό και πλήρες. Το «πακέτο» του περιλαμβάνει γραφικά σοκάκια, μεγαλοπρεπείς πλατείες, μια καταπληκτική παραλιακή βόλτα, το κουκλίστικο Μπούρτζι, δύο επιβλητικά κάστρα (το Παλαμήδι και την Ακροναυπλία), εστιατόρια, καφέ και μπαρ προδιαγραφών μεγαλούπολης κι όλα αυτά σερβιρισμένα μαζί με μια τριπλή μερίδα Ιστορίας. Ο πιο χαριτωμένος τρόπος για να το γυρίσεις είναι με ένα από τα τετράτροχα ποδήλατα (2 ή και περισσότερων ατόμων), που μπορείς να νοικιάσεις απέναντι από την πλατεία Συντάγματος. Σ' αυτή τη βόλτα, κάνε μια στάση στην τζελατερία για να δοκιμάσεις το φημισμένο ιταλικό παγωτό.

 

P1013964 F

Ορεινή Αρκαδία
Η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα, η Βυτίνα και το Λεβίδι είναι μερικές από τις στάσεις που μπορείς να κάνεις στα πανέμορφα χωριά του Μαινάλου, έχοντας οδηγήσει δύο περίπου ώρες από την Αθήνα. Στη Δημητσάνα αξίζει να δεις την ιστορική βιβλιοθήκη με τις σπάνιες εκδόσεις, στη Βυτίνα να δοκιμάσεις (και να αγοράσεις) το ξακουστό μέλι και στο Λεβίδι να φας πεντανόστιμο ντόπιο κρέας. Τα κεφαλοχώρια της περιοχής θα σε συνεπάρουν με την αρχοντιά και το σεμνό μεγαλείο που αποπνέουν, ακόμα κι αν δεν έχεις ιδέα για την πλούσια ιστορία τους. Καλύτερα, όμως, να συνδυάσεις αυτήν την εκδρομή με επισκέψεις στα αξιοθέατα και τα μέρη στα οποία κάποτε πρωτοχτύπησε η καρδιά της επανάστασης του 1821.

 

karditsa5

Λίμνη Πλαστήρα
Στις 3,5 περίπου ώρες από την Αθήνα, στον νομό Καρδίτσας, η Λίμνη Πλαστήρα με τα πανέμορφα χωριά της προσφέρει φυσική ομορφιά που ανταγωνίζεται οποιοδήποτε αλπικό τοπίο κι ένα πλήθος επιλογών και δραστηριοτήτων που δεν θα αφήσουν ασυγκίνητο κανέναν επισκέπτη. Ιππασία, βόλτα με το αυτοκίνητο γύρω από τη λίμνη (με το νερό από τη μία πλευρά και το δάσος από την άλλη), μια επίσκεψη στο φράγμα και καλό φαγητό (ψητή πέστροφα, παραδοσιακές πίτες και καρδιτσιώτικο λουκάνικο είναι τα must) υπόσχονται ένα γεμάτο και απολαυστικό τριήμερο.

 

1441363323 4664

Μονεμβασιά
Η παραμυθένια Βυζαντινή καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς είναι σίγουρο ότι θα σε κερδίσει, αλλά νωρίτερα θα πρέπει να την κερδίσεις εσύ. Δεν θα φτάσεις εύκολα μέχρι εκεί, θα αναγκαστείς να παρκάρεις έξω από τα τείχη της και θα ανεβοκατέβεις κάμποσα στενά και απότομα πέτρινα σκαλοπάτια, αλλά θα ανταμειφθείς πλουσιοπάροχα για τον κόπο σου. Την πρώτη φορά που θα σταθείς σε κάποια πολεμίστρα, ανάμεσα στη θάλασσα και στα πετρόχιστα σπίτια με τα κεραμίδια την ώρα που ο ήλιος πέφτει, θα βουρκώσεις από την απαράμιλλη ομορφιά αυτού του μοναδικού μέρους. Μην φύγεις χωρίς να επισκεφθείς το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου, την Αγία Σοφία και το Πορτέλο και χωρίς να δοκιμάσεις τη Malvazia, το γλυκό τοπικό κρασί.

 

96358847

Κέρκυρα
Αν η απόσταση δεν είναι πρόβλημα, η Κέρκυρα με τη βενετσιάνικη γοητεία της είναι ο προορισμός σου. Πριν η Παλιά Πόλη πνιγεί στον κόσμο το Πάσχα, θα έχεις την ευκαιρία να περπατήσεις στα γραφικά καντούνια της, να πιεις τον καφέ σου στο Λιστόν με τις πολυφωτογραφημένες καμάρες του και, έξω από αυτή, να απολαύσεις τη θέα από το Κανόνι, να επισκεφθείς το Ποντικονήσι και να εξερευνήσεις τα δώματα της πριγκίπισσας Σίσσυ στο ρομαντικό Αχίλλειο. Σημαντικό bonus για κάθε επισκέπτη της Κέρκυρας αποτελεί και η γνωριμία με τους φιλόμουσους Κερκυραίους και με το ιδιότυπο χιούμορ τους.

 

shutterstock 208406317

Γιάννενα
Αν, πάντως, δεν θέλεις να μπεις σε πλοίο, αλλά προτίθεσαι να φτάσεις τόσο βορειοδυτικά στον χάρτη, τα ιστορικά και ταυτοχρόνως σύγχρονα Ιωάννινα είναι η πόλη σου. Η πρωτεύσουσα της Ηπείρου σφίζει από τη ζωή που της δίνουν οι φοιτητές, απλώνεται αρχοντικά γύρω από τα τείχη του κάστρου της, βρέχεται από τη λίμνη που στοίχειωσε για πάντα η κυρά Φροσύνη και αποπλανεί κάθε επισκέπτη τόσο με τα θέλγητρά της, όσο και με τις ικανότητές της στην κουζίνα: Οι γιαννιώτικες πίτες και τα γιαννιώτικα σιροπιαστά δεν έγιναν τόσο διάσημα επειδή είχαν καλό μάνατζερ...

Δες ακόμα: Οι 10 πιο ρομαντικές πόλεις στην Ευρώπη