Πριν λίγο καιρό, σου είχα γράψει ποιες είναι οι βασικές συνήθειες των επιτυχημένων ανθρώπων, αλλά δεν σου είχα γράψει ποιο είναι το βασικό στοιχείο του χαρακτήρα τους: Η αυτοπεποίθηση!

Είναι ένα στοιχείο που -στις σωστές δόσεις (γιατί σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό)- είναι απαραίτητο για να αναδείξουμε τα όποια ταλέντα και τις δυνατότητές μας.

Παρένθεση: Αλήθεια, πόσες φορές έχεις δει ανθρώπους ιδιαίτερα ικανούς να χάνουν αμέτρητες ευκαιρίες επειδή δεν έχουν την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να αναδείξουν τον εαυτό τους; Εγώ, δυστυχώς, πολλές.

Σήμερα όμως δεν θα σου γράψω για τα πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι -και κυρίως οι γυναίκες- με αυτοπεποίθηση, αλλά για τα πράγματα που δεν κάνουν ποτέ:

1. Δεν βασίζονται στη γνώμη των άλλων
Όλοι φυσικά θέλουμε να παίρνουμε συμβουλές από ανθρώπους που εμπιστευόμαστε, αλλά αυτό που ξεχωρίζει τις γυναίκες με αυτοπεποίθηση είναι ότι, όταν ξέρουν τι θέλουν, επιμένουν στην επιλογή τους ακόμα κι αν η γνώμη τους δεν συμφωνεί με των υπολοίπων.

2. Δεν φοβούνται να πάρουν ρίσκα
Ακριβώς επειδή ξέρουν τι θέλουν, οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση φοβούνται λιγότερο τις αλλαγές και τα ρίσκα. Νιώθουν πιο σίγουροι για τις επιλογές τους και τολμούν να αρπάξουν ευκαιρίες που μπορεί και να τους «ξεβολέψουν» προσωρινά.

3. Δεν κρίνουν και δεν κουτσομπολεύουν τους άλλους
Όταν είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου, δεν προσπαθείς να νιώσεις πιο σημαντικός μειώνοντας τους γύρω σου. Έτσι, σπανίως θα δεις μια γυναίκα με πραγματική αυτοπεποίθηση να σχολιάζει κάποιον πίσω από την πλάτη του ή να κρίνει φίλους και συναδέλφους κακοπροαίρετα.

4. Δεν αφήνουν τα ελαττώματα ή τις αποτυχίες τους να τους «ρίξουν»
Πολλές φορές συνδυάζουμε την αυτοπεποίθηση με τη «μεγάλη ιδέα» για τον εαυτό μας, αλλά στην πραγματικότητα οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση (και όχι οι νάρκισσοι) όχι μόνο ξέρουν ότι έχουν ελαττώματα, αλλά βασικά τα έχουν αποδεχθεί και ξέρουν πώς να τα καμουφλάρουν ή και να τα γυρίσουν υπέρ τους! Το ίδιο ισχύει και τις αποτυχίες τους: Ναι, όλοι γευόμαστε κάποια στιγμή και την αποτυχία. Απλώς όσοι πιστεύουν στον εαυτό τους, δεν την παίρνουν τόσο κατάκαρδα όσο οι υπόλοιποι. Μαθαίνουν από το πέσιμο, σηκώνονται και... ξανατρέχουν!