Αν και η λέξη «απιστία» κατά κύριο λόγο εκλαμβάνεται ως η σεξουαλική επαφή με ένα τρίτο πρόσωπο, έξω από μία μονογαμική σχέση ή έναν γάμο, η συναισθηματική απιστία είναι εξίσου συχνή (αν όχι περισσότερο) – και καταστροφική για τη σχέση ενός ζευγαριού.

Τι είναι η συναισθηματική απιστία;

Η συναισθηματική απιστία είναι, ουσιαστικά, η ανάπτυξη συναισθημάτων για ένα άτομο εκτός του μόνιμου συντρόφου μας και η «παράνομη» επικοινωνία μαζί του, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σωματική/σεξουαλική επαφή. Στην ομιλία της στο TED 2015, η ψυχοθεραπεύτρια και ειδική σε θέματα σχέσεων Esther Perel τόνισε ότι μια τέτοια σχέση «έχει τρία βασικά γνωρίσματα: είναι κρυφή, κάτι που είναι έτσι κι αλλιώς το βασικό στοιχείο μιας παράνομης σχέσης, προϋποθέτει την ύπαρξη μιας συναισθηματικής “σύνδεσης” με το τρίτο πρόσωπο και, τέλος, περιλαμβάνει την ερωτική φαντασίωση». Μάλιστα, όπως τόνισε η Perel, η λέξη «φαντασίωση» είναι σημαντική σε αυτόν τον ορισμό, καθώς «το ρίγος που αισθάνεται κανείς απλά με τη φαντασίωση ενός φιλιού μπορεί να είναι αντίστοιχο με αυτό που μπορεί να νιώσει κατά τη διάρκεια μιας ολοκληρωμένης ερωτικής επαφής. Όπως είχε πει και ο Marcel Proust, “Είναι η φαντασία μας που είναι υπεύθυνη για τον έρωτα, και όχι ο άνθρωπος που ερωτευόμαστε”».

 

Ποιο είδος απιστίας πληγώνει περισσότερο;

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Archives of Sexual Behavior, το επιστημονικό περιοδικό της Διεθνούς Ακαδημίας Σεξουαλικής Έρευνας (IASR), έλαβε ως δείγμα 63.894 συμμετέχοντες. Από τους ετεροφυλόφιλους άνδρες που συμμετείχαν σε αυτή, το 54% δήλωσε ότι θα αισθανόταν περισσότερο προδομένο από τη σεξουαλική απιστία, ενώ το 46% από τη συναισθηματική. Στις ετεροφυλόφιλες γυναίκες, ωστόσο, τα ποσοστά αλλάζουν αρκετά, με μόλις το 35% να δηλώνει ότι θα αισθανόταν περισσότερο προδομένο από τη σεξουαλική απιστία, τη στιγμή που το 65% θεωρεί χειρότερο είδος απιστίας τη συναισθηματική.

 

Τα σημάδια της συναισθηματικής απιστίας

Αν και μια τέτοια σχέση μπορεί ποτέ να μην εξελιχθεί σε σεξουαλική, τα σημάδια της είναι λίγο πολύ παρόμοια με τα σημάδια της απιστίας γενικώς. Κατά βάση, κάποιος που «απιστεί» συναισθηματικά, συνήθως εκδηλώνει τις παρακάτω συμπεριφορές:

-Μοιράζεται με το «τρίτο πρόσωπο» πράγματα για τη ζωή του που δεν μοιράζεται με κανέναν άλλο, ή λεπτομέρειες για την ίδια του τη σχέση που κανονικά θα έπρεπε να μείνουν ανάμεσα στο ζευγάρι.

-Προσέχει περισσότερο την εξωτερική του εμφάνιση όταν πρόκειται να συναντήσει το συγκεκριμένο πρόσωπο και προσπαθεί να περνάει όλο και περισσότερο χρόνο μαζί του, ή έστω στον ίδιο χώρο.

-Αποκρύπτει από τον σύντροφό του την επικοινωνία (ή το εύρος της επικοινωνίας) με το συγκεκριμένο πρόσωπο.

 

Το αποτέλεσμα

Η συναισθηματική απιστία μπορεί όχι μόνο να επηρεάσει, αλλά να διαλύσει μια σχέση. Η αποκάλυψή της είναι σίγουρο πως θα κλονίσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στο ζευγάρι, ενώ οι λόγοι που οδηγούν κάποιον σε αυτού του είδους την απιστία έχουν, όπως και η σεξουαλική απιστία, να κάνουν τόσο με προβλήματα μέσα στην προϋπάρχουσα σχέση, όσο και με «άλυτα θέματα» που κανείς έχει με τον εαυτό του, όπως για παράδειγμα η έλλειψη αυτοπεποίθησης και η διαρκής ανάγκη για επιβεβαίωση.

 

Δες ακόμα: Ποια πρόσωπα θεωρούν οι άνδρες πιο όμορφα