Υλικά:
• 5 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
• 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για κάθε χρήση κοσκινισμένο
• 2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
• 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 1/8 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
• 1/8 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
• 200 γρ τριμμένη γραβιέρα
• 12 φέτες άσπρο ψωμί του τοστ
• 4 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα Ντιζόν
• 24 φέτες τυρί τσένταρ
• 12 φέτες μπέικον
• 4 μεγάλα αυγά
Εκτέλεση:
Για τη μπεσαμέλ
• Λιώνουμε 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και στη συνέχεια, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύουμε συνεχώς και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά.
• Προσθέτουμε το ζεστό γάλα σταδιακά και αφήνουμε να πάρει βράση, ανακατεύοντας ελαφρά συνεχώς.
• Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς για 5 λεπτά.
• Προσθέτουμε και ανακατεύουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και τη γραβιέρα μέχρι να λιώσει το τυρί.
• Βγάζουμε από το μάτι και καλύπτουμε την επιφάνεια άμεσα με ένα φύλλο λαδόκολλα.
Για το στήσιμο του Croque Madame
• Απλώνουμε τη μουστάρδα ομοιόμορφα πάνω σε κάθε φέτα ψωμί
• Απλώνουμε 1 κουταλιά της σούπας μπεσαμελ ομοιόμορφα πάνω σε κάθε μία από τις φέτες ψωμιού, στη συνέχεια, σκεπάζουμε με 2 φέτες τυρί τσένταρ. και μια φέτα μπέικον
• Βάζουμε τη μια φέτα πάνω από την άλλη για να στήσουμε κάθε σάντουιτς. 3 φέτες ψωμιού αποτελούν ένα σάντουιτς.
• Στην κορυφή από κάθε σάντουιτς απλώνουμε ομοιόμορφα 1/3 φλιτζάνι μπεσαμέλ
• Μεταφέρουμε τα σάντουιτς σε καλά προθερμασμένο φούρνο και τα ψήνουμε στους 180°C μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα.
• Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, στη συνέχεια, σπάμε ένα ένα τα αυγά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
• Τηγανίζουμε τα αυγά με σκεπασμένο το τηγάνι με ένα καπάκι κατσαρόλας για να ψηθεί το ασπράδι αλλά ο κρόκος να παραμείνει ρευστός, περίπου 3 λεπτά.
• Σερβίρουμε κάθε σάντουιτς με ένα τηγανητό αυγό στην κορυφή
Βρες περισσότερες συνταγές από τον food blogger Γαβριήλ Νικολαΐδη στο coolartisan.net/