Υλικά:
Για 80 κομμάτια
- 500 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλική
- ξύσμα από 3 ακέρωτα πορτοκάλια
- 2 βανίλιες
- 1/4 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
- 1 πρέζα αλάτι
- 4 αuγά
- 120 γρ. χυμό φρέσκο πορτοκάλι
- 1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική
- 1.350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 10 γρ. μπέικιν πάουντερ (1/2 φάκελο)
Διάλυμα αβγού
- 2 κρόκους αβγού
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 4 κ.σ. νερό
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Εκτέλεση:
- Κοσκινίζουμε αλεύρι και baking powder.
- Με μίξερ, χτυπάμε βούτυρο και ζάχαρη για 6΄-7΄, να αφρατέψει καλά και να γίνει σαν κρέμα.
- Προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα και το αλάτι.
- Ένα ένα ρίχνουμε τα αβγά χτυπώντας πολύ καλά το μείγμα να τα πίνει.
- Διαλύουμε την σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε.
- Προσθέτουμε το αλεύρι με το baking.
- Από την ώρα που βάζουμε το αλεύρι δεν ζυμώνουμε πολύ γιατί θα σκληρύνουν τα κουλουράκια.
- Την ώρα που προσθέτουμε το αλεύρι κρατάμε λίγο. Ίσως να μην το χρειαστεί όλο.
- Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη και εύπλαστη.
- Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 20΄ να σταθεί.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα.
- Πλάθουμε σε πλεξούδες.
- Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνες.
- Χτυπάμε όλα τα υλικά από το διάλυμα με ένα πιρούνι σε ένα μπολ.
- Αλείφουμε με διάλυμα αβγού.
- Ψήνουμε για 25' περίπου να ροδίσουν.
- Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Βρες περισσότερες συνταγές από τον food blogger Γαβριήλ Νικολαΐδη στο coolartisan.net/