Αν θέλεις φέτος να φτιάξεις τα δικά σου πασχαλινά κουλουράκια, αυτή είναι η συνταγή που πετυχαίνει πάντα!

Υλικά:

Για 80 κομμάτια

  • 500 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλική
  • ξύσμα από 3 ακέρωτα πορτοκάλια
  • 2 βανίλιες
  • 1/4 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 αuγά
  • 120 γρ. χυμό φρέσκο πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική
  • 1.350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ (1/2 φάκελο)

Διάλυμα αβγού

  • 2 κρόκους αβγού
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. νερό

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Εκτέλεση:

  • Κοσκινίζουμε αλεύρι και baking powder.
  • Με μίξερ, χτυπάμε βούτυρο και ζάχαρη για 6΄-7΄, να αφρατέψει καλά και να γίνει σαν κρέμα.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα και το αλάτι.
  • Ένα ένα ρίχνουμε τα αβγά χτυπώντας πολύ καλά το μείγμα να τα πίνει.
  • Διαλύουμε την σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι με το baking.
  • Από την ώρα που βάζουμε το αλεύρι δεν ζυμώνουμε πολύ γιατί θα σκληρύνουν τα κουλουράκια.
  • Την ώρα που προσθέτουμε το αλεύρι κρατάμε λίγο. Ίσως να μην το χρειαστεί όλο.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη και εύπλαστη.
  • Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 20΄ να σταθεί.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα.
  • Πλάθουμε σε πλεξούδες.
  • Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνες.
  • Χτυπάμε όλα τα υλικά από το διάλυμα με ένα πιρούνι σε ένα μπολ.
  • Αλείφουμε με διάλυμα αβγού.
  • Ψήνουμε για 25' περίπου να ροδίσουν.
  • Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.

 Βρες περισσότερες συνταγές από τον food blogger Γαβριήλ Νικολαΐδη στο coolartisan.net/